Коронaвирусът удари и строежа на черквата в благоевградския кв. "Изгрев"

03 април 2020 14:03   9464 прочита


Дни преди най- големият християнски празник Великден замразиха сторителството на уникалната черква в благоевградския квартал "Изгрев", или бившето село Айдарово. Сроежът на храма започна преди близо три години, но поради епидемията от корона вирус обектът бе спрян, на фаза груб строеж. Другата причина поради която строително- монтажните работи са спрени е липсата на финансиране. Държавата спря финасринаето на всички обекти, а дарителите също се отказват към този момент да помагата със средства. До момента са инвестирани над 50 хиляди лева в изграждането на божия храм.

Най- голяма е инвестицията в изграждането на куполите, които са взаимствани от тези в черквата на Рилския манастир. Бъдещият храм ще носи името на Иван Рилски-Чудотворец, светецът, който закриля целия български народ. "Ще разчитаме на дарения, както и на подкрепа от страна на общината и държавата. Важното е, че свършихме голяма част от грубия строеж" - заяви кметът на кв. "Изгрев" Йордан Китанов. Проектът за църквата е взаимстван от тази в Рилския манастир, а Неврокопският митрополит Серафим е категоричен, че тя е уникална за епархията. Тя се простира върху площ от 120 кв.м. и всяка сутрин слънчевите лъчи ще осветяват първо храма. Мястото за молитвения дом е избрано не случайно.

През септември миналата година в селото се състоя благотворителен концерт за набиране на средства за доизграждането на храма „Св.Иван Рилски Чудотворец“. В концерта ще участваха сестри Филатови, Георги Гоцев, Никола Тодоров, Ваня Найденова и Благица Павловска. Не е изключено в селото да бъде направен още един концерт, отново с цел набиране на средства, но това няма да се случи преди месец септември. Банковата сметка в ОББ, на която можете да направите дарения за доизграждането в село Изгрев на храма „Св.Иван Рилски Чудотворец“, е с IBAN BG55UBBS88881000902249 и BIC: UBBSBGSF.

Марти Иванов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар