Кооперативният пазар в Благоевград се върна към живот! Как коментират кризата в бранша и извънредното положение търговците?

13 май 2020 12:06   10122 прочита


Какви загуби понесоха и вдигнаха ли цените, репортаж на Sruma.com.

Пазарът в Благоевград закипя от живот! Десетки търговци отвориха сергиите си и още от рано сутринта днес в пазарния ден. Клиенти не липсваха и около щандовете кипеше от живот, такава бе обстановката ,която видя репортер на Struma.com тази сутрин.

Въпреки края на извънредното положение, мерките за сигурност обаче останаха и всеки посетител или търговец беше с маска, а посетителите стриктно спазваха правилата с малки изключения.

Още на влизане станахме свидетел на скандал. Входът на пазара е от страната на моста, а изходът е откъм бул. „Джеймс Баучер“, но посетител беше силно възмутен, че трябва да спазва тези мерки. Той крещеше на охранителя, че е недопустимо да му казват откъде да излиза.

Разярен и без маска, гражданинът нападаше с крясъци охранителя, който се опитваше да му обясни, че правилата важат за всеки. Като цяло обаче, обстановката остана спокойна, въпреки големия наплив на хора и невъзможността, предвид ситуацията да се спазва, препоръчителната дистанция.

Сред първите отворили сергиите си днес е Любка Василева от Кресна, която се занимава със собствено производство на зеленчуци от над 10 години. Тя коментира кризата в бранша заради извънредното положение така :

„Загубите, които извънредното положение донесе на бизнеса ми са огромни и за жалост непоправими.

Голяма част от производството ми отиде на боклука. Доволна съм, че някои от мерките отпаднаха, но това не променя факта, че загубите са много и няма как да бъдат върнати.“

„Повече от десет години се занимавам с това, но такава криза не ме е сполетявала. Надявам се все пак сезона да завърши по- добре. Днес имам повече клиенти и дано така да върви и за напред и това да донесе достатъчна печалба“, допълва още Любка.

Други търговци, бяха по оптимистично настроени и споделиха, че според тях предприетите от правителството мерки за безопасност във връзка с разпространението на коронавирус са били адекватни и здравето остава на първо място. Снежана от Благоевград, която е нова в бизнеса със земеделски продукти заяви, че е доволна и на малкото, което изкара. "Аз произвеждам продукти за себе си и каквото остане продавам. Отскоро се занимавам с това. Доволна съм, колкото и да изкарам.

Не усетих толкова много кризата, защото моето производство е по- малко от това на останалите. Нищо не е отишло на вятъра, колкото толкова", каза пред наш репортер Снежана. Забелязахме, че цените варираха, но все пак бяха достъпни за всеки. Доматите започваха от 2 лв. за килограм и стигаха до 2.90лв., в зависимост от сорта им, краставиците вървяха около 2.50 лв, а марулите на цени от 0.50 ст.

След края на извънредното положение, днес на 13 май, Министерският съвет ще може да обявява извънредна епидемична обстановка без определяне на конкретен срок, по предложение на здравния министър. Някои от мерките се запазиха, но голяма част отпаднаха.

Вени Иванова


Още за: пазар   Благоевград   живот   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар