Кметът на Дупница на среща с директорите на училища за обсъждане на "дуално обучение"

17 януари 2018 14:08   3119 прочита


Светкавичен резултат даде инициираната от кмета на Дупница инж. Методи Чимев среща на бизнеса с директорите на средните училища в общината. Тя се проведе през миналата седмица, а акцентът бе приемът на учениците да бъде съобразен с нуждите на бизнеса в града. Основният акцент бе нововъведеното от правителството "дуално обучение", което предизвика най-голям интерес на срещата тогава. До самата среща от тази възможност на обучение се бе възползвала само ПГ "Акад. С. П. Корольов", която има една такава паралелка. "Механото", както е известно, ще бъде с три паралеки през новата учебна година.

Още две от средните училища в града също разкриха дуално обучение през новата 2018/19 година. В ПГ по хранително-вкусови и химични технологии на този вид обучение ще бъде специалността "Лаборант"-технологичен и микробиологичен контрол в химичните производства. Партньор на училището е фармацевтичната компания "Актавис", която ще поеме всички 26 ученици. "Тютюневото" ще бъде с два класа през есента, другата специалност е "Готвач".

В ПГ по облекло и стопанско управление дуалната форма включва две специалности в една паралелка - "Моделиер-технолог на облекло" и "Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил" също от 26 ученици. Партньори с школото са три фирми от града, които ще наемат учениците, когато станат 11-и клас. "Промишленото" обявява прием на две паралелки през есента, другата е "Икономист"-икономика и мениджмънт.

Припомняме, че дуалното обучение дава възможност на младежите да провеждат своя задължителен стаж в последните два курса на обучение в реална среда срещу заплащане. 11-класниците имат 2 дни седмично практика, а последният курс е с 3-дневен стаж седмично. Заплащането, което ще получават е поне 90% от минималната работна заплата, и с редовно сключени договори. "Първата успешна стъпка е направена в тази посока. Интерес е имало за още две паралелки да се разкрият с дуално обучение в едно от училищата, но тази година няма как да се реализира по обясними причини.

Все пак началото със 78 деца е вече положено. Освен, че ще се обучават и стажуват в реална обстановка, те ще могат и да си изкарват пари в тази ученическа възраст, с които да подпомагат семействата си, което не е никак маловажно. Радвам се, че директорите са съобразили план-приема с нуждите на бизнеса. Надявам се следващата година паралелките с дуално обучение да станат двойно повече, за което очаквам още по-сериозни ангажименти от директорите", коментира кметът на Дупница инж. Методи Чимев.

Най-новото средно училище в града "Климент Охридски" разкрива една паралелка с "Физическо възпитание и спорт", където ще бъдат профилирани по няколко вида спорт учениците. ПГ "Христо Ботев" ще бъде с 5 паралелки, СУ "Св. П. Хилендарски" е с две, ПГ по транспорт с една паралелка - "Техник по транспортна техника".

П. Попов


Още за: М. Чимев   среща   директори   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар