Кметът М. Чимев изпрати спешно писмо до Министерство на културата, ето какво поиска градоначалникът на Дупница

19 април 2018 14:00   3409 прочита


Крепостта "Кулата", "Джамията", "Часовниковата кула" и бившият "Младежки дом" да станат архитектурни забележителности от национално значение, иска в писмо до Министерство на културата кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. С промяната на статута им от местно в национално значение, ще се даде възможност на Общината да осигури много по-лесно и повече средства за възстановяването им, тъй като собственото участие за финансирането от местния бюджет ще бъде в пъти по-малко. За Часовниковата кула и ремонтът й с прилежащите части, Община Дупница кандидатства за финансиране по трансгранично сътрудничество, за "Джамията" до дни ще бъде обявена поръчката за изпълнител, който да я възстанови като средствата са изцяло от местния бюджет.

"Поискали сме да бъдат определени границите, режима на опазване и статута на други две забележителности "Свети Спас" и тази край село Червен брег като недвижими културни обекти. В следващия етап ще бъде подаден Аракчийски мост също за паметник от национално значение, което да ни даде възможност за финансиране впоследствие, с което да го възстановим. Очакваме да направим среща по темата и предложенията ни в културното министерство", коментира инж. Чимев.

Жителите на община Дупница могат да предлагат сгради и терени, които да бъдат определени като недвижима културно-историческа ценност като запишат и мотивите си за това. Предложенията да се изпращат на [email protected]

Хр. Иванов


Още за: М. Чимев   писмо   кмет   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар