Кметът Камбитов: Въпреки синоптичната прогноза, кукерският фестивал остава на 8 януари по волята на участниците

05 януари 2017 11:34   5247 прочита


Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов проведе среща с сурвакарските групи, които ще се включат в кукерския фестивал в Благоевград. На нея беше обсъдено предложението на общинска администрация карнавалът да бъде изместен на 15 януари, предвид ниските температури, които се очакват. Въпреки синоптичните прогнози, кметът Камбитов се съобрази с мнението на групите и фестивалът ще остане на 8 януари.

За традиционния кукерски фестивал в Благоевград участие са заявили 14 групи. Очаква се в него да се включат над 1500 кукери. Дефилето ще започне от 11:00 часа на 8 януари. Жители на града и и селата в общината ще покажат оригинални маскарадни костюми и традиционни български носии. Участниците в игрите ще пресъздадат познати и не толкова познати обичаи, свързани с народния бит.

Шествието на кукерския фестивал ще стартира от района на ж.п.гарата в Благоевград и ще продължи в посока бул. „Св. св. Кирил и Методий“. Участниците във фестивала ще се представят пред специално подбрано жури, което ще бъде разположено при кръстовището с кръгово движение при III ОУ „Димитър Талев“.

По традиция в края на дефилето ще бъдат отличени и наградени най-оригиналните участници с атрактивни кукерски облекла.

П. Петров

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар