Кметът Д. Бръчков към петричани:  Нека се спре със спекулациите в тази ситуация! Правим всичко възможно, за да издирим тези, които трябва да са под карантина 

01 април 2020 19:34   20 коментара   12257 прочита


До момента 400 души от общината са под карантина, от 10 изпратени проби всички са отрицателни  

Правим всичко възможно, за да издирим тези, които трябва да са под карантина, затова нека се спрат спекулациите в тази посока, това заяви кметът на Петрич Димитър Бръчков на пресконференция днес. По информация на кмета 400 души в община Петрич са под карантина към днешна дата, а 10 проби за коронавирус са изпратени за изследване – всички с отрицателен резултат. 296 са имената, подадени от РЗИ – Бл-д за лица, които трябва да са под карантина, останалите са по сигнали на граждани и кметове на села. „

Връчили сме им протоколи за задължителната карантина, която трябва да спазват“, посочи кметът и допълни, че опасни са тези, които не я спазват или не са подали коректна информация при прибирането си в България. По отношение на пациента от с. Плоски, настанен в Инфекциозно отделение – Петрич днес сутринта, кметът Димитър Бръчков каза, че редът е този, тъй като в Сандански няма такова отделение.

„Нека бъдем хора и се замислим – как бихме реагирали, ако петричанин бъде изгонен от болница, в която се лекува, само защото не е от същия град. Говорим за човечност, морал и хуманност в тази криза, а някои имат различно от това поведение“, посочи кметът и допълни, че само преди седмица петричанин със симптоматика за коронавирус е бил в две отделения в Сандански – Вътрешно и Кардиологочино.

Не е изгонен от никой“, допълни кметът и припомни заповедта на МЗ, че всеки съмнителен пациент, влизащ през ГКПП „Кулата“ се настанява в Петрич, защото е най-близкото Инфекциозно отделение. Кметът насочи внимание и към зачестилите псевдо обаждания на спешният телефон на Общинския кризисен щаб. „Това се случва с цел провокация, което е лош сигнал от страна на някои граждани, а тонът беше зададен преднамерено.

Ще си позволи ли някой да заиграва със спешния телефон 112 или националния за коронавирус? Това са телефони за сигнали, не за пиар“, подчерта кметът на община Петрич Димитър Бръчков и риторично попита: кой ще носи отговорност, ако държи линията на Щаба заета, а в този момент гражданин иска да подаде сигнал и не може да се свърже? По думите му политическото и личностно опозиционерство в този момент на криза предизвикват само срам.

Кметът беше категоричен, че информация за работата на Общинския кризисен щаб е достъпна на страницата на Община Петрич, както и на страниците на много медии в региона. „Такава е качвана при предприемането на всяка стъпка и предложена мярка. Всичко като информация стои в публичното пространство и може да се види ясно, който е искал се е осведомил. Другото е тенденциозно поведение.

И нека определени хора спрат да се излагат, че нямат информация“, обобщи Бръчков. Кметът припомни предложените икономически и социални мерки, както и предприети действия досега на ниво община Петрич, които по думите му са били навременни. Това са: преизчисляването в посока намаляване на патентния данък, който заплащат 455 юридически субекта; отпадането на наемите за ползване на общински обекти в периода на кризата, които не работят и отлагане с три месеца на плащанията от работещите; отпадане на наемите за ползвателите на общински жилища за периода на кризата, ако наемателят е съкратен от работа; надграждане на Домашен социален патронаж с нови услуги; отменената синя зона с цел хората да могат да паркират в близост до институциите, където имат работа, вместо да се движат пеша; включените телефонни линии на психолози, за да се помогне за преодоляване на ситуацията; дезинфекцията на открити пространства; оставането на Общинския пазар в режим на работа, а не затварянето му, както беше в други общини.

„Никога не е достатъчно каквото и да се направи по време на криза“, обобщи Димитър Бръчков. Остават патрулите на общинската охрана в ромските квартали на града. 68 са доброволците от община Петрич, които са заявили готовност да се включат при необходимост и на които кметът изрази благодарност. Димитър Бръчков благодари и на фирмите от община Петрич, които са направили дарение на над 5 000 предпазни маски, както и на Ротари клуб за съвместната инициатива за закупуването на респиратор и апаратура за анастезиология в Петрич. 

П. Попов 

20 коментара
01 Април 2020 22:37 | Djon Goti
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Браво КМЕТЕ


02 Април 2020 00:02 | �.�кмете
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

В Банско кмета и щаба се постараха да укрият заразените. Не допускайте това да се случи и при вас.


02 Април 2020 08:16 | Стефанов
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Петрич и общината са едни от най-гастарбайтерските в страната. Освен това са налице и две ГКПП-та. Все рискови фактори за вируса. А като добавим и "мощната" циганска махала, няма начин как да се разминем без заразени. Рисковете трябва да се откриват и да се назовават ясно и високо и всеки да си прави изводите. Стоенето в къщи му е майката и хигиена. И Б да ни е на помощ. Бог имам впредвид...


02 Април 2020 09:27 | До Кмета
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

абе Кмете, който и да е да колко и да държи линията на "кризистния" ви телефон - ВСЕ ТАЯ, чухме добре и разбрахме колко е кризистен! Пълна пародия, пълна пародия. Време е да се ОСВЕСТИТЕ!


02 Април 2020 09:51 | Bravo
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Браво на Кмета, че не допусна затваряне на града и психоза. Жителите на Община Петрич са му благодарни ! А тези, които използват ситуацията за политически дивиденти са хора без морал и егоцентрици.


02 Април 2020 10:10 | Мравката
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Някои "петричани" си умират да ме дават за пример и показват какво правя, ама така и не разбраха коронния ми номер - мия улици, показват ме медиите, аплодират ме, а на следващия ден ..... вали. Дезинфекцирам с пръскачката, аплодисменти и .... следобяда завалява проливен дъжд. Хем правиш пи-ар, хем каквото уж е направено, отива по дяволите. А, и още една моя иновация - що пък да се казва Домашно социален патронаж, при нас ще е "раздаване на топла храна". Хем си пиша дивидент, хем избягвам сравненията с работещия сериозно патронаж в Петрич. Найс, а...


02 Април 2020 10:36 | До Кмета
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не знам ти от Петрич ли си, че като чета какво пишеш май не си! Вчера точно като се разбра, че карат болел с вируса настъпи масова психоза и масово почнаха да псуват кмета!


02 Април 2020 11:16 | Щабо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Колегите държали 6-мин телефона за интервюта. Ако се случило нещо през това време? Кмете, и да се случи нещо тоя къде дига телефона едва ли ще помогне. Всички го чуха!


02 Април 2020 12:12 | Бацанка
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Само на моята кухолейковица не стана ясно, че този тип телефони са за да се сигнализира нещо и дежурния само свежда информацията където трябва, за да се реагира. Ама какво да ходим далече, толкова им е багажа. Щом най-големия "капацитет", който ръси умности е .... Боби Балтона. По-лесно е да разпитваме уж мъж на над 30 години, който чака татко му да му пусне парички за да изкара деня. Беше ми интересно как същия, който не се грижи и за едно коте поне, говори за отговорност. Ама нали хората искат в тази криза някой и да ги забавлява, а той умее - надуе бузите и говори важно за неща, които са на светлинни години от неговия свят ...


02 Април 2020 19:37 | Никола Петков
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нито е пиар нито е на ръба не престъплението, още по-малко става въпрос за опит за извличане на дивиденти. Всеки гражданин има право да знае какво се случва и да има мнение, за да докажете обратното, че те носят вина за казаното би било добре г-н Кмете да използвате аргументи а не да набедявате излишно. В противен случей всичко това изглежда като една политическа бухалка!


02 Април 2020 20:00 | Драгой Стойчев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Е телефона даден от общината за т. нар "кризистен щаб" е много грешно да бъде сравняван с националния и този на щаба за корона вирус причината всички я видяхме във видеото споделено от Господари на ефира. В този случей и някой да е позвънял на номера изглежда, че би било невъзможно да му се отвърне с адекватна реакция, абе израза на Бойко с "пунта марата" звучи много съвместим тук


02 Април 2020 20:30 | Огння
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Тва па ГЕРБА-джиите са ебати животните ебати, малко като ги натиснат по опашката или им пуснат некой натесно въпроси, пък и ако излезе и в медиите, моменталически почват с лайнометите и фалшивите изказвания и статии. Вместо да земе да отговри на въпросите като един нормален кмет он па почна с общите приказки.


02 Април 2020 20:31 | Леле мале...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Пак е прешмъркало лудото Мите


02 Април 2020 21:05 | Драган Николов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо кмета мълчи, не е време на мълчанка, да излезе и да застане открито пред гражданите


02 Април 2020 21:07 | Евелина щерева
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Не го ли е срам на кмета, пълен лъжец. Занимава ни с глупости вместо да каже истината за състоянието на болницата, няма нищо. Нито апарати, нито маски и лекарства.


02 Април 2020 21:28 | Радослав Георгиев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Наглец, пълен наркоман. Трябват му 3000лв за да се дрогира, как не го е срам


02 Април 2020 21:29 | Йордан Шимов
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Защо Санданския кмет се застъпи и не даде там да има болен от коронавирус, а нашия наркоман прие болния тук, където няма още зараза. Той да иде в инфекциозно и да дава пресконференции от там


02 Април 2020 23:40 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бръчков е най успешния Кмет досега. Петрич никога не е имал по добър Кмет.


02 Април 2020 23:40 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бръчков е най успешния Кмет досега. Петрич никога не е имал по добър Кмет.


02 Април 2020 23:41 | Петрич
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Бръчков е най успешния Кмет досега..... с теб сме.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар