Кауза пердута! И вторият опит на бившата директорка на Камерна опера - Благоевград, Лина Ангелова, да осъди общината за уволнението си, се провали

13 август 2019 11:09   6780 прочита


Окръжен съд потвърди решението на РС и обяви освобождаването и от работа за законно, още 4 жалби на съкратени служители-отхвърлени.

Бившият директор на Камерна опера – Благоевград Лина Ангелова загуби и в Окръжен съд делото, което заведе срещу заповедта си за освобождаване от работа, издадена от кмета на общината Атанас Камбитов, считайки я за незаконосъобразна..

Пред Окръжните магистрати Ангелова обжалва решението на РС от февруари тази година. Тогава районен съд постанови Лина Ангелова да плати разноските по делото, тъй като съдът сметна, че претенциите и са неоснователни и не откри пропуски в процедурата за уволнение, допуснати от работодателя и -кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Общината. е предоставила всички надлежни доказателства, които мотивират решението на кмета Камбитов за освобождаването и от Камерна опера.

Пред съда бившият директор Ангелова, която, в момента на съкращаването си, работила като оркестрант в Камерна опера посочи, че уволнението и незаконосъобразно, намирайки заповедта за уволнение за немотивирана.

В исковата си молба тя посочва, че не бил извършен подбор, не е бил представен протокол за проведен подбор, нито пък заповед, с която е назначена комисия за подбора, нито се знаело кои са нейните членове. В исковата си молба Ангелова твърди, че колегата и, другият оркестрант, Зинаида Йорданова не е е била с по-голям опит и стаж, като същата пътувала за работа в София, което не било икономически изгодно за ответника - община Благоевград.

Камерна опера била преобразувана в камерен оркестър и това не било направено по надлежния ред. След уволнението Ангелова, останала без работа и поиска от общината 6 месечно обезщетение в размер на 688 лв. месечно.

И районните и окръжните магистрати точка по точка отхвърлят като неоснователни предявените от Ангелова искания от община Благоевград. По отношение на подбора, липсата на комисия и протоколи от заседание, общината е предоставила нужната документация, която отхвърля категорично подобни твърдения., смята съдът.

Доказателствата сочат: По отношение на Зинаида Йорданова, която е останала на работа като оркестрант и твърденията на Ангелова, че тя не е с по- голям опит и стаж от нея, съдът установява, че Лина Ангелова е със стаж в Камерна опера 29 години, а Зинаида Йорданова е с 33 годишен стаж.

При подбора оценката, която е получила Йорданова е 5, а 4.33 е оценката на Лина Ангелова. Освен това Ангелова има няколко дисциплинарни наказания, сред които 2 с предупреждения за уволнения, докато Йорданова е наказвана само веднъж със "забележка".

Това повлияло в подбора, направен от комисията и решението коя от двете да остане на работа. Съдът смята, че комисията направила подбора е композирана от квалифицирани експерти,, има протокол кои са нейните членове, а работещите по подбора подробно и по закон са извършили всичките си действия. Затова приема, че твърденията на Ангелова и защитата ипред съда, са неоснователни.

Окръжните магистрати мотивират решението си за потвърждаване на решението на районния съд в 10 страници, на които подробно са оборени претенциите на ищцата Отхвърляйки исканията на Ангелова като неоснователни ОС потвърждава и решението на РС Ангелова да заплати на община Благоевград адвокатски хонорар. ВКС е следващата инстанция, пред която Лина Ангелова може да жали решението на ОС Благоевград.

Припомняме, че около Камерна опера в края на миналата година имаше разгорещени дебати., а поводът бяха няколко съкращения на музиканти, резултат от мерките на община Благоевград за развитието на институцията и ново щатно разписание. В залата на общински съвет, опозиционно настроени парламентаристи, правиха опити за внушават, че извършеното съкращение е опит за закриването на културната институция и за префасонирането и в камерен оркестър.

Вдигна се голяма шумотевица, един подир друг съкратените роптаеха срещу действията на общинска управа, уверявайки обществеността, че Камерната опера спира да работи. Разбира се, това бе част от злостна кампания, насочена срещу културната институция и истински милеещите за нея музиканти. Съкратените бяха хора с наказания и доказани нарушения на трудовата дисциплина и такива, за които след серия проверки на работодателя се оказа, че не са идвали редовно на работа. Други пък са имали допълнителни ангажименти в други музикални институции, което направи съкращението им неотложно.

Днес, 8 месеца след изкуствено разпалвания скандал, Камерна опера продължава да работи, музикантите и имат ангажименти и културната институция се развива за радост на благоевградчани. Още 4-има от съкратените са депозирали жалби за уволненията си, но и те са отхвърлени.

П. Попов


Още за: директор   дело   работа   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар