Какво трябва да знае всяка една двойка за ин витро

07 юни 2021 10:54   8341 прочита


Изминаха повече от тридесет години, откакто на бял свят се появи първото ин-витро бебе в света. Оттогава до ден-днешен се раждат много бебета с помощта на ин-витро метода. Днес, все повече двойки с репродуктивни проблеми имат изключителната възможност да се радват на свое дете, благодарение на този метод.

Скоро беше публикувано интервю на известните специалисти в областта - д-р Георги Станулов и ембриологът – Георги Дойчев. Двамата са неизменна част от екипа на МЦ „Афродита“. От Център Асистирана репродукция обявиха статистика на всички клиники по ин-витро успеваемост на най-голям процент раждания. МЦ „Афродита“ заема първото място и сме радостни, че на въпросите ще отговарят най-добите в областта. Предоставяме възможността на нашите читатели да разберат какво отговориха те:

 -      Кога една двойка се счита за безплодна, д-р Станулов?

 -      Д-р Станулов: За безплодни се смятат тези двойки, които водят нормален полов живот, искат да имат дете, но не постигат резултат в продължение на година. Следователно, двойката трябва да посети специалист в областта, за да се установи причината, която пречи те да имат дете. Що се отнася до двойките на възраст над 35 години, препоръчително е да посетят такъв специалист по-рано.

 -      Има ли ограничение в броя пъти, в които една жена може да се подложи на IVF процедури?

 -      Д-р Станулов: От научна гледна точка два-три опити годишно, е доказано, че не натоварват значително организма. Други са факторите, които биха повлияли на дадена двойка. Такива са: общо неразположение, липса на финансови средства, шансовете за успех, възрастта, дори и психологическият фактор.

 -      Крият ли рискове методите за асистирана репродукция?

 -      Д-р Станулов: Не, стига да се прилагат в съответствие с научните правила. Няма повишен риск от вродени аномалии или аномалии на физиката, ако направим съпоставка между децата появили се на бял свят по естествен път. Стигаме до тези заключения в следствие на над два милиона ин-витро деца по света и многобройни проучвания.

 -      Г-н Дойчев, като главен ембриолог в клиниката, какъв е процентът на успех при ин-витро?

 -      Георги Дойчев: Средно, в България, процентите са около 20-25%. Усилената работа в МЦ „Афродита“ води и до отлични резултати – имаме над 38%.

 -      Какъв е критерият, по който двойките да избират медицински център за ин-витро оплождане, г-н Дойчев?

 -      За двойките, едно от водещите изисквания, което взимат под огромно внимание, е процентът успеваемост на медицинския център. Екипът от специалисти трябва да спечели и тяхното доверие.

 Д-р Георги Станулов е специалист по акушерство и гинекология и ин-витро оплождан c множество специализации в България и Европа. Сертифициран е също за извършване на пренатална диагностика и репродуктивната медицина.

Георги Дойчев е главният ембриолог на МЦ „Афродита“. Той е част от екипа от 2011година. Под негово ръководство, клиниката става  лидер по ин-витро успеваемост по най-голям процент раждания.

МЦ „Афродита“ е най-големият център за регенеративна медицина у нас. Клиниката е в пряко сътрудничество с най-големите генетични лаборатории в света и се счита за еквивалент на качество. Медицинският център е многократно номиниран и награждаван в България и чужбина.

 

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар