Жълт код за валежи в Пиринско! Има ли опасност от наводнения?

25 ноември 2019 13:10   5999 прочита


Днес, в резултат на обилни валежи, Министерството на околната среда и водите прогнозира, че ще има повишения в средните и долните течения на основните реки в Западнобеломорския басейн, в който попада Благоевградска област. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание и няма основание за притеснение. Водните количества на реките в басейна са под праговете за средни води, само водните количества на река Струмешница при село Струмешница и река Пиринска Бистрица при село Горно Спанчево са около праговете за високи води.

Мощния средиземноморски циклон, който наводни части в Италия, идва към нас, предупреждават синоптиците. В момента преминава през съседна Гърция, а в района на столицата Атина вече има данни за сериозни наводнения. Област Благоевград попада в периферията на този циклон, който ще донесе валежни количества 25-30 литра на квадратен метър. За областта днес е обявен жълт код за валежи, като по-обилен дъжд се очаква да завали днес след обяд и се очаква той да спре в сряда.

Припомняме, че преди дни наводнение в санданското село Ново Делчево вдигна на крак кмета Атанас Стоянов и институции, като имаше съмнения за прелял язовир. Оказа се, обаче, че запушен канал е в основата на проблема и хората в селото бързо се успокоиха.

Г. Геогиев


Още за: код   валежи   Пиринско   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар