Иде Баба Марта: Историческият музей в Разлог отваря „Работилница за мартеници“

21 февруари 2020 09:46   2104 прочита


На 1 март всички българи по света се разпознаваме със закичени мартеници, символ на здраве, дълъг живот, плодовитост и изобилие.

Тя е магическият символ на пролетта и новото начало. Белият цвят е цветът на чистотата, невинност и радост. Бели са празничните дрехи на булката, светците и ангелите също са облечени в бели дрехи. Червеното е цвят на жизненост, здраве и любовен огън. Червеното е светлината на изгряващото и залязващото слънце, на течащата кръв, на огъня.

В традиционната българска сватба булото на булката е в червен цвят. Червен конец се връзва на плодни дръвчета, на детска ръчичка, за да предпазва от зло и да носи здраве. Такава е магическата му сила в мартеницата. От векове на хората е известно, че енергийното поле на земята през месец март е силно, защото: природните сили се събуждат, настъпва пролетното равноденствие и същевременно започва следващият зодиакален цикъл. Хората от древността се мъчат да умилостивят природата и създават свои талисмани.

Такава е и мартеницата по нашите земи. От 24 до 28 февруари Историческият музей в Разлог с подкрепата на община Разлог отваря „Работилница за мартеници“ за всички , които искат да създадат традиционни разложки матренички под вещото ръководство на майстори. Да посрещнем бели и червени, румени и засмени Баба Марта!

В. Иванова


Още за: баба   Марта   празник   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар