Гранд дамата на алпинизма в Разлог Ирина Климова навърши 90 години

22 ноември 2019 13:53   6573 прочита
Снимка: Станислава Тулилова
Снимка: Станислава Тулилова


Снимка: Станислава Тулилова

Гранд дамата на алпинизма и туризма в Разлог Ирина Климова навърши 90 години. В Деня на християнското семейство, три поколения туристки се събраха да отпразнуват юбилея на първата председателка на Клуб „Планинарка”, да й засвидетелстват своята обич, признателност и благодарност. По повод 35- годишнината от основаването му, Ирина бе удостоена с почетен диплом за водеща роля в създаването на клуба, за заслугите й в популяризирането и принос за развитието на туризма в Разлог.

През 1984 г. се създава Клуб на жени – активни туристки "Планинарка". Учредителките са към 60 жени, всички любителки на планината и природата. За пръв председател е избрана Ирина Климова имайки предвид нейния опит и ,,образование’’ в курсовете за инструктори по Туризъм, планинско спасяване и алпинизъм. Клубът е наречен ,,Планинарка’’ и от създаването си и днес развива активен туризъм в района, страната и чужбина. Клубът остави ярък спомен в няколко поколения туристки.

Ирина Климова е член на Български туристически съюз от младежките години, преминала курсове за инструктор по туризъм, алпинизъм и планински спасител. Изкачила много върхове, обходила всички родни планини, преминала по най-дългия маркиран пешеходен туристически маршрут в България – от Ком до Емине. Първата жена-алпинист в Благоевградска област, катерила наравно с мъжете. Трасетата, по които е минавала, алпинистите наричали „маршрутите на Климова”.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар