Евродепутатът от Пиринско Асим Адемов посрещна зам.-министъра на образованието Таня Михайлова, представители на МОН, РУО, директори и учители в Брюксел

20 ноември 2019 15:55   4361 прочита


Евродепутатът от Пиринско Асим Адемов посрещна заместник- министъра на образованието Таня Михайлова, представители на МОН, РУО, директори и учители от професионалните гимназии в страната в Брюксел. Сред основните теми, по време на срещата, бе дуалното обучение и професионалните обучения в страната и Европа.

Акцент бе поставен върху възможността тези методи да ориентират младите хора професионално и да не се стига до глад на кадри в България. Официалната визита стартира с посещение в Центъра за професионално обучение на франкофоните в Брюксел, където бяха представени възможностите за професионална специализация за ученици, навършили 15 години и търсещи да научат и практикуват занаят, както и за младежи, които искат да започнат свой бизнес или работа в дадено предприятие.

Гостите, успяха да се запознаят с работата на Центъра, който предлага обучения по 85 професии и посреща над 5000 ученици всяка година. Само 20% от програмата на обучаващите се преминава в теоретични курсове, а 80% - практически стаж в предприятие.

По време на обиколката стана ясно, че в Центъра най-много се търсят програмите за подготовка на дигитални специалисти, брокери, строители, организатори на събития, както и професиите от отрасли като транспорт, социални услуги и хранително-вкусова индустрия. За целта, освен мениджърски, те трябва да придобият и професионални умения за съответния занаят. Преподавателите в Центъра са 490, като всички са представители на бизнеса.

По време на посещението делегацията посети учебна кухня, цех за тестени изделия и закуски, както и лаборатории по програмиране и за изработка на шоколад. Всички обучаващи се провеждат практическа подготовка, както в Центъра, така и в местни предприятия.

През първата година те прекарват два дни в обучителната организация и три във фирмата, а през втората - само по един ден в професионалния център и четири в предприятието. Една от най-коментираните практики по време на срещите беше възможността всички обучаващи се да получат възможност от 3 до 5 дни да наблюдават производствения процес във фирма, за да преценят дали искат да се занимават със съответната професия.

Пред гостите от България, бе демонстриран проектът "BRIC" за изграждане на еко постройки от рециклиран дървен материал. От Европейския център за дуално обучение са изградили две помещения с материал само от две дървета. В тях вече има ток и отоплителна инсталация, поставени от обучаващите се. Домакините обясниха, че предвиждат да демонтират една от постройките си и с материала от нея да изградят еко радио студио с обучителни зали по комуникации.

Втората част на срещата, между евродепутата Асим Адемов и представителите на образованието от България, се състоя в т. нар. Град на занаятите (Cité des métiers). Той предлага подробна информация на всеки заинтересован гражданин за същността на различните занаяти и практически съвети за реализация в дадена сфера. В града на занаятите всеки, който търси своята професия, има възможност да поговори с консултант и да получи съвети за своето професионално обучение и развитие.

Асим Адемов посрещна българските делегати и в Европейския Парламент, където имаше възможност да ги запознае с работата му в Комисията по култура и образование.

"Надявам се посещението да е било полезно и дискусията по темата за професионалното образование да не спира, а да се развива, за да отглеждаме целенасочени и квалифицирани европейски граждани“, каза на финала евродепутатът Асим Адемов.

Цв. Иванова

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар