Етични магистрати избраха в Районен съд - Благоевград

13 август 2020 12:34   4228 прочита


Считано от 13.08.2020г., РС-Благоевград преминава към използването в реално време на Единната информационна система на съдилищата /ЕИСС/, съгласно нарочно решение за това на ВСС. Системата ще бъде внедрена за всички потребители на съда /съдии и служители/, като считано от тази дата, всяко ново постъпило дело или документ, който не е по вече образувано в съда дело, ще се регистрира, обработва и движи именно в ЕИСС.

Системата интегрира редица национални бази данни и регистри, което улеснява търсенето на адреси за участници по делата и по-бързото им призоваване в процеса. Предвижда се поетапно свързване на ЕИСС със съдилищата в различните инстанции и придвижване между тях на електронната папка от делото, както и свързване с Единният портал за е-правосъдие на ВСС, което е планирана стъпка за продължаване прилагането на е-правосъдие в съдебната система.

Районен съд – Благоевград, който от 2012г. е съд-модел за е-правосъдие и прилагани ИТ и иновации, успя да организира по идея на председателя съдия Вера Коева и проведе в условията на извънредна обстановка заради Covid-19, и първото за региона и страната Общо събрание онлайн и посредством платформата ZOOM, с което от една страна бе гарантирана в максимална степен безопасност на участващите в събранието съдии, а от друга страна, бяха решени неотложни организационни въпроси във връзка с въвеждането на ЕИСС и избирането на нови членове на Етичната комисия на съдиите в БлРС, в която с почти пълно единодушие бяха избрани и включени за основни членове съдиите: Владимир Пензов, Екатерина Николова и Емилия Дончева, а за резервен член на Етичната комисия бе избран съдия Димитър Беровски.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар