„Екзакта”: Пет сигурни партии в следващия парламент!  Изненадваща прогноза за "Републиканци за България" 

01 март 2021 07:32   3 коментара   8950 прочита


„Екзакта”: Пет сигурни партии в следващия парламент!  Изненадваща прогноза за "Републиканци за България" 
  

Ако изборите за парламент се провеждаха на 22 февруари, в парламента щяха да попаднат със сигурност 5 партии, сочат данните от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”. 

Преднината на ГЕРБ пред БСП е статистически значим дял. Въпреки това, в навечерието на кампанията не може да се говори за предрешеност на вота, защото това би означавало липса на залог. 

Възможно е да има оспорвана надпревара за третото място между „Има такъв народ” и ДПС. Предимството на ДПС е в огромния изборен опит и във високата стартова мобилизация на електората на партията. Електоратът на Слави Трифонов все още не е достатъчно категоричен в избора си. 

За големите партии е особено важно кои от малките партии имат шанс да се преборят за представителство в новия състав на парламента. Видимото свиване на готовността да се гласува на изборите през последните месеци изостри извънредно много апетитите на по-малките политически играчи. 

Във втората графика попадат няколко партии, за които кампанията ще има решаващо значение. Това са на първо място ВМРО с 4, 1% и добри шансове да попаднат в парламента предвид твърдостта на електората им и потенциала им сред периферни избиратели. 

Окончателно: 23 партии и 8 коалиции ще се явят на изборите 

„Изправи се! Мутри вън! ” е с 3, 9% и също с шансове да попаднат в парламента, но при положение, че мобилизират в по-голяма степен електората си. 


„Републиканци за България“ са с 3, 1%. Тук твърдостта на електората не е проблем. Предизвикателството е в това доколко в рамките на кампанията ще успеят да разширят политическото си влияние.,пише Топновини  

 

Коалицията между „Воля“ и НФСБ е с 2, 7%. Този дял към момента е хипотетичен и ориентировъчен, тъй като тепърва ще мерим електоралната тежест на тези две партии в коалицията, която обявиха преди дни (по време на теренната работа на настоящото изследване). 

Някои партии и коалиции могат до поднесат изненади по време на кампанията и дори в деня на вот. Тези изненади не могат да бъдат калкулирани от социолозите заради методически ограничения. 

По време на кампанията към основната група от по-малките партии ще се опитат да се доближат АБВ и „Възраждане“, които тръгват с актив от около процент в навечерието на кампанията. Всички партии, извън посочените в двете графики отбелязваме като „други” и те общо получават 10, 4%. 

Данните са от национално изследване на „Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода между 15 и 22 февруари сред 1005 пълнолетни българи по метода „лице в лице“. Извадката включва 123 гнезда в 90 населени места на територията на страната. Изследването се провежда със собствени средства в рамките на изследователската програма на Екзакта. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
01 Март 2021 09:07 | Иван
Оценка:
3
 (
9
 гласа)

Всички срещу крадливата шайка герб.


01 Март 2021 09:16 | �� ���� ВЪЗМУТЕН
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Безпокойството ви, за това, коя партия ще е на трето място, то тя се знае, това е партията на Славчо. За това място ГЕРБ и ДПС са се разбрали. Славчовата партия, ако не знаете е следващата патерица на Бойко!


01 Март 2021 11:15 | Иван
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Ама не си много сигурен.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар