Експерт-математик се намесва в делото за избора за общински съвет в Хаджидимово, в Кресна чакат решение

22 ноември 2019 09:25   3619 прочита


По подобие на община Струмяни, в Хаджидимово също бе назначена съдебно-техническа експертиза от математик по делото за оспорения избор за общински съветници. Административен съд – Благоевград прие направената от вещо лице експертиза на отчетените като недействителни бюлетини, по които при оглед в съдебна зала беше констатирано наличие на следи от химикал. Експертизата бе допусната в шест секции на територията на община Хаджидимово.

„В отделни квадратчета и кръгчета в бюлетината за общински съветници, вещото лице е констатирало следи от движението на пишещия прибор. Мастилото е изчезнало“, се посочва в експертизата на вещото лице. На база извършената експертиза е възпроизведен вота на избирателя, отразен върху 202 бюлетини от общо отделените като „неличащи“.

Съдът счете за необходимо специалист да се произнесе по въпроса – дали констатираните от вещото лице 202 бюлетини с възпроизведен вот на избирателя, имат значение за определяне на избирателната квота за общински съветници в община Хаджидимово> Съдебно-математическата експертиза трябва да установи и дали настъпват промени в поименния състав на общинския съвет, на база възпроизведения вот с преференции.

Съдът не допусна искането на оспорващите изборите за общински съветници за оглед, проверка и преброяване на недействителните бюлетини във всички останали тринадесет секции на територията на община Хаджидимово.

За община Кресна, приключи по същество делото за оспорения избор на кмет. Административен съд – Благоевград ще се произнесе в срок по делото против Решение на Общинска избирателна комисия Кресна от 28. 10. 2019 г. за определяне на изборните резултати за избор на кмет на община.

За доказване на твърденията си, че на изборите в община Кресна са гласували избиратели със спорно право на гласуване по настоящ адрес, бе представена справка от Областна администрация Благоевград за извършена проверка на правоимащите да гласуват по настоящ адрес, както и справка от Районна прокуратура – Сандански за образувано досъдебно производство или налична преписка по проверката, извършена от Областна администрация – Благоевград.

Делото е образувано по жалба на Милчо Караджов, кандидат за кмет на община Кресна, издигнат от ПП ГЕРБ.

К. Тодоров

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар