Една година делото за собствеността на хижа Македония не може да стартира

17 октомври 2019 11:18   5453 прочита


Казусът за това кой е собственик на хижа Македония все още е не е решен. Нещо повече делото, което Туристическо дружество Айгидин е завело срещу НП Рила все още не е стартирало, а ръководството на дружеството чака решение на съда вече година.

Председателят на УС на сдружението Иван Големеев е категоричен, че ще дружеството ще отстоява правата на собственик на хижа Македония.

През 2016 година, докато дружеството се е опитвало да получи информация за собствеността на имота с цел участие по проекти за еврофинанасиране, Министерството на околната среда и водите актува хижата като държавна собственост и я прехвърля на НП Рила. Тъй като земята под хижата е на националния парк, господата от министерството решават, че и хижата трябва да бъде одържавена.

ТД Айгидик е извършил цялостен ремонт на хижата, който продължава от 2007 до 2012 година. Членовете на дружеството полагат ежедневни грижи за доброто състояние на хижата, в това число и осигуряване на персонал, който получава заплати.

През 2015 година хижа „Македония” е призната за най-добрата в България. Иван Големеев е категоричен, че ще търси правата си в съда, но старта на делото, което трябва да реши кой е собственик на хижата вече се бави повече от година.

Хижата предлага 40 места за нощувка в стаи по 4, 5, и 7 легла и едно общо помещение с двуетажни легла за 24 души. Сградата е водоснабдена и електрифицирана от собствен източник. Спалните помещения се отопляват с радиатори чрез котел на твърдо гориво, има вътрешен санитарен възел и баня. Разполага с просторна туристическа столова с камина, туристическа кухня, в която туристите могат сами да си приготвят храна, щанд за хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

През лятото е възможно и устройване на палатков лагер. В района има връзка с мобилни оператори. Хижа Македония е разположена на кръстопът на много живописни и интересни туристически маршрути, което я прави възлово място за туризма в Рила и Пирин. От тук любителите на природата могат да се полюбуват на едни от най-красивите гледки в двете планини.

Именно заради стратегическото си място хижата има потенциал, който най- вероятно е забелязан от заинтересовани лица. Не е изключено НП Рила, като собственик, какъвто съда все още не е потвърдил да отдаде хижата на наемател, който има определени интереси.


Още за: казус   дело   хижа   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар