Дупница "на колене" пред Апостола

18 юли 2017 12:05   2912 прочита


С музикално-поетична програма в Дупница започна честването на днешния ден - 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Тържеството бе пред паметника на Дякона, и събра десетки политици и граждани, които се преклониха пред делото му.

"Ако е за България, то времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ний него обръщаме." Тази мисъл на Васил Левски е написана от него, сякаш за да бъде завещание към нас: както и да ни обръща времето, да обичаме България, да отстояваме вярата си в нея и в собствените си сили. Днешна България може и иска да обърне времето, за да съхрани най-ценния си национален капитал – възрожденската вяра на Левски, че човеколюбието, свободата и демокрацията са достойни за саможертва", каза в словото си кметът на Община Дупница инж.Методи Чимев.

Рецитал на Общинския духов оркестър, възпитаници от НЧ "Ген.Георги Тодоров" и изпълнения на Вокална група при ОУ “Христо Ботев” с. Самораново с ръководител Лилия Дотина трогнаха всички присъстващи, сред които депутата Иван Ибришимов, председателя на ОбС-Дупница Емил Гущеров, зам.кметът Крум Милев, директорът на Исторически музей Анелия Геренска, общински съветници, кметове на села и други.

През целият ден има организирани мероприятия от Община Дупница във връзка с днешното честване. Вечерта от 18:00 ч. в двора на Тюрмето (Джамията) дупничани ще могат да се насладят на концерт – пърформанс и пленер с участието на цигуларя Владимир Тасев и художниците - Иван Попов, Ангел Илчев, Георги Кацарски, Елена Марулевска, Мария Атанасова, Сашка Митева, Румен Георгиев, деца от Арт ателие “Дон Кези”.

 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар