Добрата новина от кмета на Дупница М. Чимев: Сключен е договор за газификация на 5 училища, болницата и две детски градини

19 август 2015 14:56   4081 прочита


Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев е сключил договор с Министерство на енергетиката за сумата от 372 159 евро. Това обяви той днес на пресконференция. Парите са по т. нар. Норвежка програма. "Това касае присъединяване и осигуряване на газификация на 9 общински обекти. На практика решихме вече този проблем с 90 процента от общинските обекти. Срокът на изпълнение е до 30 април", обясни инж. Чимев.

Обектите, които ще бъдат финансирани и присъединени към газопреносната мрежа са: ОУ Неофит Рилски, ОУ Кирил и Методий, ОУ Климент Охридски, Гимназия Христо Ботев, СОУИЧЕ „Св. Паисий Хилендарски“, МБАЛ Св. Иван Рилски, ОДЗ Таушаница, ОУ Евлоги Георгиев и детска ясла Пролет.

"Най-сериозна е сумата за общинската болница, където не е ремонтирано от 1954 година и за там е предвидено почти 200 000 евро. С реализацията на този проект в тези обекти, ще спаднат разходите им за отопление с 30-40 процента, а и ще бъде далеч по-комфортно. Вече готвим документите за пред националния доверителен Екофонд за допълнителни дейности свързани със сградата на Транспортна болница, и ОДЗ Таушаница за въвеждане на енергоспестяващи мерки – изразяващи се в цялостна подмяна на дограма, топлоизолация на стени и покрив, подмяна на отоплителна инсталация и другите съпътстващи дейности.

Пред Екофонда ще представим документите и за другите две детски градини, които не беше възможно да ги включим към Норвежката програма, а именно за "Слънце" и "Детелина". Така ще остане реално само сградата на общинска администрация, ама някога и това ще се случи. Важното е че успяхме да решим кардинално проблема за училищата, детските градини и болницата", допълни инж. Чимев.

Община Дупница не може да осигури заплати на персонала в общинската болница, това е работа на управителя, но това не означава, че аз бягам от отговорност. Така, кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев коментира темата за искането на персонала на общинската болница за по-високи заплати. "Темата бе поставена пред мен от хората и напълно ги разбирам. Прави са да искат по-големи заплати. Проведох веднага среща с ръководството на болничното заведение, за да разбера с какво мога да съдействам.

Заявих среща с министъра на здравеопазването да дойде в Дупница и да се срещне с хората. Имат правото да чуят и разберат възможностите за решаване на исканията им. Трябва да се грижа за общинската болница според възможностите и съм съпричастен към проблемите там. Ето, с парите от Норвежката програма, после и с тези от националния доверителен екофонд, ще спестим на болницата сума от около 400 000 евро, а може би и повече.

Освен това сме на финалата права по документацията за осигуряване финансирането на сериозна медицинска апаратура. Всичко това ще спомогне много за бюджета на МБАЛ и ще даде възможност за корекции на заплатите на персонала. Това можем да направим и това правим", допълни инж. Чимев.

В началото на месец септември ще започне настаняването на семействата и домакинствата, които са одобрени за новоизградените социални жилища на територията на бившите казарми. Списъкът с одобрените е ясен, след като нарочна комисия с участието на общински съветници утвърди мераклиите. "Там проблемът ни е свързан с инфраструктурата. Той беше като допълнителен обект за финансиране. Проведох една дузина срещи с министри, но в крайна сметка бе поет ангажимент до края на този месец да бъде осигурено финансирането.

След което в рамките на 60 дни трябва да бъде реализирано всичко заложено в квартала. Имаме изпълнител, така че с пристигането на парите се започва", обясни инж. Чимев на пресконференцията днес. "Да, разбрах за недоволството на жителите от района на жк. Чавдар войвода. Там дупките не са от днес или вчера, а са от години. В списъка за рехабилитация е заложена част от квартала и ще бъде ремонтирано по график.

Този проблем всъщност там нямаше да го има, ако бе осигурено финансирането за инфраструктурата на социалните жилища през месец май, когато ги очаквахме. Тъй като по проект е заложено облагородяването на целия квартал и именно оттам ще се възстанови и ул. Велико Търново и други в района прилежащи улици", обясни инж. Чимев.


Още за: М. Чимев   договор   сума   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар