Димитровден е! Празнуват в симитлийските села Брежани и Сенокос

26 октомври 2014 13:46   3829 прочита


На един от най- почитаните християнски празници, честван всяка година на 26-ти октомври, храмов празник събира миряни в Брежани и Сенокос. На Свети Димитър са наречени две от най-старите църкви в симитлийска община. Празнична литургия и водосвет и курбан за здраве има днес в църквата „Св. Димитър” в Брежани, миряни по традиция се събират по обяд на храмов празник и в планинското село Сенокос.

Св. Великомъченик Димитрий Мироточец е представен в народния култ като по-голям брат-близнак на Св. Георги. От Димитровден до Гергьовден и от Гергьовден до Димитровден, така групирали българите сезоните. Според народните представи от Димитровден започва зимата, народна поговорка гласи: „Георги носи лято, Димитър- зима“. Според легендата Св. Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Св. Георги. Той язди на червен кон, а от дългата му бяла брада се изсипват първите снежинки - „Дойде ли Димитър, идва и снегът“. Като предвестник на зимата и студа светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около празника е една от най-големите Задушници.

Димитровден се характеризира и с обредно полазване - гадаене по първи гост, който ритуал се извършва и на Игнажден. Ако първият, влязъл в дома, е добър и имотен човек, годината ще е здрава, плодовита и благополучна.

Димитровден е приет също като ден на строителя. Празнуват всички архитекти, проектанти, строителни инженери и всички, ангажирани в сферата на строителството. Професионален празник е и на ковачите, техниците, металурзите, инженерите.

 

 

 

В. Стефанов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар