Ден първи! Eкспериментът е успешен! ВСС отчита успех на електронното гласуване, магистратите от Благоевград гласуват дистационно

17 ноември 2016 15:17   4186 прочита


Пленумът на Висшия съдебен съвет прие поредна информация за експерименталното електронно дистанционно гласуване, след проведения на 16.11.2016 г. първи ден от него.

Докладва Румен Георгиев - председател на Комисия „Професионална квалификация и информационни технологии“, който благодари за организацията и високата активност в гласуването. Той уточни, че електронната система е била по-натоварена, тъй като реалното гласуване ще е в различни дни. Данните показват, че от имащите право на глас 4211 съдии, прокурори и следователи, за участие са се регистрирали 3571 от тях, а реално са дали вот 3019. Това показва заявена чрез регистриране за участие в гласуването 84, 54% активност и 71, 96 % реално електронно гласували.

Бяха изтъкнати гаранциите за тайна на вота. Отделна система допуска до гласуване. Друга отчита само дадения за отделния кандидат глас. Няма връзка между двете системи. Не може да се направи запис, свързващ допускането до гласуване с конкретно подадения вот.

Достъпът до системата за гласуване е ограничен само на територията на Република България, което е защита (но не единствена) срещу хакерски атаки.

Пленумът на Висшия съдебен съвет реши да се изготви и публикува експертен доклад с отговор на всички поставени въпроси.

На 18.11.2016 г. в 10, 30 ч. ще бъде проведен брифинг за отчитане на резултатите от тестовото гласуване, на който експертите, разработили системата, ще обяснят отново гаранциите за нейната сигурност.

Иво Иванов


Още за: ВСС   пленум   гласуване   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар