Дело за дискриминация! Благоевградчанин съди банка заради невъзможен достъп за инвалиди до неин клон!

29 август 2019 13:54   4673 прочита


Благоевградчанът Христо П. завел дело за дискриминация срещу банка, тъй като не бил осигурен достъп за инвалидни колички до неин клон в центъра на Благоевград. Искът му бил за 4800 лв. обезщетение за причиненото неудобство и за лишаването му от право на равен достъп до офиса ѝ. Мъжът е 100% инвалид с решение на ТЕЛК, тъй като е претърпял тежка коремна операция и е с ампутиран крак до бедрото.

През май той решил да вложи спестените си пари в банка на срочен депозит. Отишъл до клона на избраната банка с помощта на дъщеря си. Стигайки до там, установил, че, за да влезе трябва да изкачи повече от 10 стъпала, което в неговото състояние било невъзможно, въпреки помощта на дъщеря му. Той подал жалба за нарушение на Закона за интеграция за хората с увреждания, за това, че сградата не е проектирана в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, в това число и за хората с увреждания. Мъжът се поинтересувал дали в града има други клонове на същата банка, но установил, че такива няма.

След оглед на мястото от експерт било установено, че действително стълбището не може да се ползва от хора с увреждания в инвалидни колички, тъй като няма изградена рампа, платформа или асансьор. Експертът посочил обаче, че заради голямата денивелация между тротоара и пода на офиса, не е възможно достъпа до обекта да се реши с рампа. Медицинска експертиза пък доказала, че дори и да е имало рампа, мъжът пак е нямало да може да стигне сам до обекта, без чужда помощ.

Оказало се, че банката разполага и с друг офис, който абсолютно отговаря на всички изисквания за достъп, но мъжът така и не го посетил, нито станал клиент на банката. В съда той не успял да представи факти, доказващи, че е станал жертва на дискриминация. Искът му за претърпените неимуществени вреди бил отхвърлен като неоснователен. Не само, че загубил делото срещу банката, а се наложило да плати и съдебните разноски в размер на 1000лв, включващи изготвяне на експертизи и адвокатско възнаграждение.

П. Пенева


Още за: дело   банка   достъп   колички   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар