Децата от ДГ „Незабравка“ в Разлог откриха гостуващата изложба „Бързо, Точно, Срочно“

30 септември 2022 06:19   2996 прочита


С „Песен за Разлог“ и народни танци децата от ДГ „Незабравка“ откриха гостуващата изложба „Бързо, Точно, Срочно“ в Исторически музей- Разлог, част от празничната програма по повод 110 години от Освобождението на Разлог. 

По време на тържествената част г-жа Христина Манова, директор на музея, заедно с директора на Етнографския музей в Пловдив- доц. Ангел Янков, г-н Илия Тантилов и г-жа Грозделина, уредници в разложкия и пловдивския музей, разказаха част от историята на самото раждане на българските пощи до 40-те год. на ХХ век, когато хората са общували предимно с писма и телеграми, когато пощальоните са обикаляли, разнасяйки претъпкани чанти с писма и пощенски картички. 

Специални гости на събитието бяха зам. -кметовете на община Разлог Иван Гюров и  Гергана Колчева- Фарфарова, първите пощальони в града, представители на ЦОП. ученици от НУ „Яне Сандански“ и НУ „Св. Св. Кирил и Методий“, ПГ по МСС, СУ “Братя Каназиреви“ и други любопитни граждани и гости на града. 
Всички присъстващи разгледаха уникалните автентични експонати – едни от първите телефонни апарати, появили се в България в края на ХІХ в. с княжеския герб, телефони на фирмите Ериксон, Берлинер, Уестърн Електрик, Сименс и Халске, улични монетни апарати. Ученици и учители видяха телеграфен апарат от 1857 г. с монтиран бронзов свещник, поради липсата на електрически ток по онова време, богата колекция марки, която представя образци от първите сантими (1879 г.) до 80-те години на ХХ век и други експонати. 

В. Викторов 
 


Още за: Разлог   изложба   деца   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар