Да победиш себе си! Благоевградчанката Петя Бертони на финиша на маратона в Ню Йорк с българското знаме в ръка

10 ноември 2023 00:29   13860 прочита


Благоевградчанката Петя Бертони е единствената българка  финиширала  на маратона в Ню Йорк преди дни.  35- годишната Петя, с физика на модел, издържа стоически и пробяга 42. 195 км., за да провери себе си, подлагайки волята и духа си на изпитание. 
"Да пробягаш маратон означава да изживееш смесица от контрастни емоции и усещания. Това беше най-великото преживяване в живота ми до момента", разказва Петя пред Struma. com. Каляване на волята, предизвикателство пред силата на духа ми, емоция, която не може да се опише. 

То е смесица от всички емоции, които човек може да преживе. Физическата подготовка не е достатъчна. Дългата дистанция изисква и голямо умствено усилие, което започва много месеци преди дългоочаквания ден", казва Петя Бертони. " Тренирах всеки ден с месеци, без да пропусна, натоварвах максимално физиката си и психиката си, но винаги си казвах, че трябва да достигна до финала на маратона, за да докажа пред себе си, че невъзможни неща няма, и  че когато тренираш мозъка да ти служи, физиката се подчинява безусловно. Маратонът в Ню Йорк е Кралицата на маратоните, защото е най-трудният.

Събитието е с глобален мащаб, участват хора от цял ​​свят, тази година повече от 65 000 души, повече от 260 държави, беше излъчено в 550 милиона домове. И тази година сред тези маратонци на мен се падна честа да нося българското знаме, като единствения представител на България на състезанието. До 30-тия километър краката те носят, после тичаш със сърцето си, до финала, пред публика, чуваш скандирания и адреналинът се покачва, умората е страшна, но аз не се отказах, не паднах, не спрях- пробягах през 5 квартала, за да достигна до Манхатън за малко над 5 часа. 
През всеки квартал от Стейт Айлънд, Бруклин, Куинс, Бронкс, Манхатън, трябва да влезеш в контакт с хората, които са по улиците, трябва да се потопиш в тълпата. Най-вече емоциите и енергията, която ти предава публиката,  те зареждат неописуемо много. 

"Аз съм професионален коуч и всъщност този маратон ми даде нова стъпка в моето развитие. "За мен маратонът е метафора за Живота - правиш си хиляди планове, влагаш усилия и енергия в подготовката и се надяваш да си достатъчно подготвен за събитието. Представяш си победата, постигнатите цели и преминатия финиш, но тогава Животът те изправя лице в лице с реалността, случват се обрати и ситуации, които те карат да промениш гледната си точка и плановете си, контузии, които са точно зад ъгъла" 

Но това не означава да се откажеш, не означава да "хвърлиш кърпата". Означава да не спираш да тичаш маратона на живота, с приемане и изживяване на настоящия момент за това, което СИ, а не това, което би искал да БЪДЕШ. "Радвам се, че се докоснах до това преживяване и ви предизвиквам да се запишете поне на един маратон.

А аз продължавам да тичам по моя професионален път и да помагам на хората да не спират, независимо от трасето и посоката", заключава Бертони, която връщайки се от Ню Йорк лети до Италия, за да продължи работата си като коуч, тя е в топ 3 на възпитаниците на престижна академия за коучинг на Ботуша. Петя се връща често в България и Благоевград, където се готви да открие школа, в която да обучава млади хора и деца как да познаят и побеждават себе си, стъпка по стъпка всеки ден. 

Петя Колева 

 

0 коментара