Четири талантливи деца от Благоевград в Клуб 2014 на Фондация „Бербатов”

16 март 2015 09:23   8169 прочита


Кюстендил с най-много одобрени проекти, 5 са децата и от Дупница

Математици, шахматист и виртуоз на цигулка от Благоевград попаднаха сред лауреатите на седмото издание на "Награди за успелите деца на България" – 2014 дело на Фондация „Димитър Бербатов”. В списъка на Клуб 2014 са математиците, петокласникът Андон Тодоров и шестокласничката Анна Михалкова.

Деветгодишната Виктория Стрендева, която участва на световното първенство по шах за деца също е сред отличниците. Четвъртото дете от Благоевград, е цигуларката Славина Тенева на 8 години. За разлика от Благоевград, на който са одобрени четири проекта за талантливи деца, то Кюстендил има в Клуб 2014 цели 24 деца. Голяма част от тях са в сферата на изобразителното изкуство и народното пеене.

От фондацията на Бербатов уточняват, че при неодобрените проекти не става дума за отхвърляне на успехите на детето, а за начина, по който те са представени. Явно начинът, по който са представени успехите на кюстендилските деца е отговорил на изискванията на Фондацията. Дупница също има представители в Клуб 2014, това са Йоанна Ортакчийска- Деница Щупалова, Кристияна Тодорова, Ния Маркова, Филипа Тодорова, всички в областта на изобразителното изкуство. Литераторката Христина Анастасова от село Коларово също е сред лауреатите.

Проектът „Награди за успелите деца на България” стартира през 2008 г., а сега бяха публикувани лауреатите в седмото му издание. За първи път ще бъде връчена стипендия (в размер на 50% от лауреатската) на едно от децата, събрало най-много гласове чрез бутона Препоръчай. Той се намира в края на всяка одобрена номинация и се препоръчва да се използва след като посетителят на уебсайта е прочел информацията за детето и преценява, че то заслужава да е „стипендиант на публиката“.

От този бутон може да се „гласува“ само веднъж от едно устройство. За първи път ще бъде връчено и специално отличие за учител (музикален педагог, научен ръководител, треньор или др.), който има най-много деца с постижения или пък дете с особено голямо постижение.

Лъчо Петров

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар