Честит празник, студенти!

08 декември 2023 06:25   2744 прочита


Днес е 8 декември. Празник на студентите. Той се отбелязва в България на 8 декември от 1916 г. Денят е и патронен празник на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. 
 
Празникът възниква през 1902 г. като патронен празник на Софийския университет. Първоначално се е празнувал на 25 ноември[1] – денят на свети Климент Охридски, един от Светите Седмочисленици и патрон на Софийския университет, който традиционно се счита за покровител на българското висше образование. На 31 март 1916 г. българската администрация преминава към Григорианския календар. Понеже Българската православна църква продължава да използва Юлианския календар (до 1968 г.), датата на празника се измества с 13 дни напред и се чества на 8 декември. 

Така с годините най-старото и престижно висше учебно заведение в България създава и утвърждава 8 декември като символна дата на университетската празничност. 

Празнуването е отменено след 1944 г. и е заменено със 17 ноември, когато е Международният ден на студентите. 

През 1962 г. празнуването на „Студентски празник – 8 декември“ е възстановен .

Честит празник на всички студенти. Желаем здраве, дързост и много успехи по пътя ви. Следвайте знанието и бъдете старателни, защото в живота невежеството се наказва лошо. Забавлявайте се и бъдете щастливи. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар