Черна статистика: 23-ма загинали и 380 ранени при ПТП в област Благоевград от началото на годината

01 декември 2023 11:57   3504 прочита


Кръгла маса на тема “Актуални проблеми, свързани с безопасността на движението“ се проведе в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград. Събитието бе под егидата на областния управител на област Благоевград, а участници бяха представители на различни образователни институции, на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, разследващи полицаи и др. 

Доц. д-р Рая Стоянова от Техническия факултет на ЮЗУ „Н. Рилски“ очерта основната цел на събитието. Според нея субективният фактор е основна причина за ПТП, предаде БНР.

„Целта на кръглата маса е освен да посочи проблемте, свързани с безопасността на движението, да търсим и решения за недопускане на пътни инциденти. Днес е Андреевден, казват, че денят нараства с по едно зрънце. Толкова искрено се надявам да си пожелаем с по едно зрънце всеки ден да нараства толерантността на пътя, безопасността на пътя, грамотността на водачите на МПС.  Повечето ПТП са свързани със субективния фактор, с водачите“ – категорична е доц. Стоянова, която е хабилитиран експерт  „Автотехническа експертиза“.

От началото на годината до 29 ноември на територията на област Благоевград са регистрирани 760 ПТП, 489 са само с материални щети. 271 са тежките ПТП с 23 загинали и 380 ранени. Проведени са 318 специализирани полицейски операции, установени са 106 положителни проби за употреба на алкохол и 58 за употреба на наркотични вещества. 201 са неправоспособните водачи, а с превишена скорост са регистрирани 27 002 водачи. Статистически данни изнесе старши инспектор Славчо Ангелов.

След кръглата маса се проведе обучителен семинар. 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар