България пред риск от санкции заради ниската ваксинация срещу коронавируса

25 ноември 2021 12:25   4 коментара   1834 прочита
сн.Бгнес
сн.Бгнес


сн.Бгнес

ма опасност от санкции за България заради ниската ваксинация у нас. Съществува такъв риск и трябва да го имаме предвид. Има такива сигнали от нашите европейски партньори. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров пред bTV.

Той добави, че правителството е поръчало три лекарства за коронавирус, които ще пристигнат у нас в следващите дни. "Надявам се това да не намали ваксинацията. Лекарствата имат около 50% ефективност, а ваксините - 90-95% ефективност", каза Кацаров.

Здравният министър отрази позитивната тенденция на намаляване на случаите на коронавируса през последните две седмици. Другата добра новина е и високо ниво на ваксинация - средно по 20 хиляди нови дози ваксина на ден.

"В момента около 25% от населението е ваксинирано", каза Кацаров.

Той уточни и трите проблема, които водят до все още високата смъртност у нас - първият е, че смъртните случаи следват новите случаи с около 10-15 закъснение.

Отделно - много малка част от населението е ваксинирано, като в болница около 90% от хората не са имунизирани, а при умрелите - 95% не са имунизирани.

"Третият фактор е лошото състояние на здравната ни система. Тя е тежко дебалансирана, нуждае се от незабавни реформи, но трябва да има Народно събрание и воля", каза Кацаров.

"Всички пострадали на АМ "Струма" са в стабилно състояние", каза Стойчо Кацаров.

Той коментира, че на пациентите е предложено, ако желаят, да бъдат транспортирани за лечение в Македония.

В тази връзка Кацаров коментира, че в следващите 2 години се очаква страната ни да има въздушна медицинска помощ, тъй като парите за медицински хеликоптери са заложени в Планът за възстановяване и развитие.

Стойчо Кацаров коментира, че тестовете са учениците над 5. клас са закупени и се очакват доставките.

По думите му е възможно по-големите деца да се върнат в клас още следващата седмица./Dnes.bg

 

4 коментара
25 Ноември 2021 12:29 | Иоан
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Хау до ю до? То от ваксинация следва мутация!


25 Ноември 2021 12:51 | Мая Паунова
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Мутацията отдавна е в действие, в България се наблюдава популация без мозък!


25 Ноември 2021 17:37 | 666-ДЯВОЛа
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ВАКСИНАЦИЯТА Е ДОБРОВОЛНА И СЕ ПОСТАВЯ САМО АКО СЕ ПОИСКА, ТЯ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА -ЗА КАКВИ САНКЦИИ ГОВОРИТЕ ЕК ЗАЩО ЩЕ ИСКА ДА САНКЦИОНИРА БЪЛГАРИЯ ЗА НИСКАТА ВАКСИНАЦИЯ. СЛЕДОВАТЕЛНО ЕК ТЪРСИ БРОЙКА ЗА ВАКСИНАЦИЯ НА ВСЯКА ДЪРЖАВА ЯВНО ЗА ДА СПЕЧЕЛЯТ ТРИЛИОНИ ОТ ВАКСИНИТЕ. ТОВА СА ПРЕСТЪПНИЦИ КОИТО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СЪДЕНИ .Е ТЕ ЗАТОВА ХОРАТА НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ЗАЩОТО СИ МИСЛИМЕ, ЧЕ ИСКАТ ДА НИ УБИЯТ С ТЕЗИ ВАКСИНИ. ЕК И СЗО ДА СИ ЕВЪТ МАЙКАТА И ДА СИ СЕ ВАКСИНИРАТ САМИ.


25 Ноември 2021 22:39 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Като гледам ЕС се упражняват на тема Демокрация" на наш гръб. Съвсем демократично ни забраниха "Белене" и "Южен поток". Много демократично ни "молят" да се откажем от част от историята ни, та дано съвсем заслужено-демократично РСМ влезе в ЕС. Сега леко демократично ни натискат за ваксините, а по-късно вероятно и за Истанбулската конвенция. Дали пък след всичките демократични мерки на ЕС, не е време да си зададем супердемократичния въпрос "Оти ручахме жабетата? ".
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар