Броят на заразените с ентероколити в Кюстендил расте

06 септември 2012 11:10   5268 прочита


Юли и август са месеците, когато обичайно е най-висока заболеваемостта от гастроентерити и ентероколити

Увеличава се броят на заразените с ентероколити през август, в сравнение с юли, отчитат от РЗИ Кюстендил.

Само през миналия месец са регистрираните 150 случаи, през юли-125, а през юни-62. Юли и август са месеците, когато обичайно е най-висока заболеваемостта от гастроентерити и ентероколити. Висока температура, повръщане, диария - това са главните симптоми, от които се оплакват заболелите. Според общопрактикуващите лекари броят на заразените през летните месеци е много по- голям, но те не търсят лекарска помощ. Не малка част от тях се заразяват на морето, затова и не се отчитат, съобщава "Дарик".

Горещината и сушата създават добри условия за развитието на редица инфекциозни агенти, сред които някои вируси. Най-лесно тяхна жертва стават малките деца поради незрялата имунна система, но заболяват и възрастните. Колкото до добрата хигиена, която е най-добрият начин за предпазване от заразяване - и децата, и възрастните я нарушават по време на ваканция ,ядене на недобре измити плодове на плажа например.

Повръщане, диария, висока температура, хрема, обща отпадналост са сред симптомите, които най-често последователно или едновременно се проявяват при гастроентерити и ентероколити. При възрастните симптомите преминават за няколко дни със симптоматично лечение.

При заболяване на дете важно е да се обърнете възможно най-рано към специалист, за да започне лечението (макар и симптоматично) навреме и да се предотвратят нерядко настъпващи усложнения, налагащи болнично лечение.

източник: novini.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар