Брежани и Сенокос празнуваха Димитровден с вкусен курбан и печена риба

26 октомври 2016 16:42   8131 прочита


Десетки миряни от Брежани и Сенокос отбелязаха Димитровден. Две от най-старите църкви в Симитлийско честват храмов празник на днес. Отец Яне отслужи празничната литургия в храма в Брежани, след това местни от селото и гости седнаха на обща трапеза на стар фасул и печена риба.

Свещ за здраве запалиха градоначалникът на Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет Владимир Христов, кметът на село Брежани Благой Стефанов, общински съветници и кметове. Кметът Апостолов не наруши вече за 13-та поредна година традицията да започва деня си на Димитровден в църквата в Брежани и да бъде благославян от отец Яне за късмет.

Традицията е от 2003 година, когато изборите бяха на Димитровден и кметът Апостолов спечели първия си мандат. Днес той отбеляза, че Димитровден се е превърнал в негов личен празник и всеки път дойде ли този ден, не пропуска да запали свещ за здраве точно в този храм.

Православният храм „Св. Димитър” в Брежани е със 165-годишна традиция и е в челната тройка на Югозападна България. По възраст я изпреварват само църквата „Св. Троица” в Банско и катедралният храм в Благоевград.

Кметът Апостолов запали свещ рано сутринта и в храма в Сенокос, където кипеше трескава подготовка за празника, казаните къкреха, а рибата чакаше да бъде опечена. Там по масивните навеси по традиция се събират множество потомци и приятели на Сенокос.

Божият храм „Св. Димитър”в Сенокос пък е голям и светъл, а църковният двор, със старите стрехи, дървени маси и пейки, пазят вековна история. Храмът в Сенокос е граден през 1927 година, четиринадесет години след като е опожарена голямата църква на селото. Черквата там е точно до кметството, в съседство й е старият хан, запазен и до днес.

Р. Андонов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар