Благоевградската болница "ПУЛС" осъди Здравната каса

23 юли 2019 16:11   15127 прочита


Благоевградската болница "ПУЛС" спечели дело в районния съд срещу Националната здравноосигурителна каса за неизплатени клинични пътеки. Искът на болницата, която е член на Националното сдружение на частните болници, бе за общо 4 411, 05лв.

Здравното заведение и НЗОК имали сключен договор за оказване на болнична помощ по клинични пътеки, по силата на който, болницата се задължава да оказва медицинска помощ на здравноосигурени лица по общо 156 клинични пътеки, които са част от основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК.

В рамките на един месец болницата е оказала медицинска помощ на шестима здравноосигурени български граждани, за които ежедневно били подавани електронни отчети, а системата на НЗОК приемала като успешно обработени. След окончателна обработка на отчетите за месеца, до болницата било изпратено известие, отхвърлящо заплащане на дейностите от здравната каса.

Последвало писмено възражение от болницата, поради което директорът на РЗОК - д-р Ивайло Димитров наредил проверка. При проверката не са установени нарушения на извършените дейности - констатирано е, че при пациентите са спазени индикациите за хоспитализация и критериите за дехоспитализация, извършени са всички диагностични процедури, изискващи се от съответните клинични пътеки и са издадени епикризи на болните.

Шестте случая са от месец април 2015 година, а 3 години по-късно парите все още не са преведени по сметката на Пулс.

Въпреки желанието на управата на болницата, до доброволното уреждане на спора не се стигнало, което накарало нейният изпълнителен директор - д-р Добромир Илковски да се обърне към съда през 2018 година.

В районен съд Благоевград, на вчерашното заседание съдия Николова осъди Националната здравноосигурителна каса да заплати сумата от 4 377лв и лихвата от 34.05лв на болница "Пулс", както и разноските по делото в размер на 1376. 44лв. Решението на съда може да се обжалва с въззивна жалба в срок от 2 седмици пред окръжен съд Благоевград.

П. Пенева


Още за: ПУЛС   дело   съд   каса   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар