Новините на югозападна България
© Сн.: iStock.comЯжте повече банани и авокадо, ето защо  
   РегистрацияЗабравена парола

Благоевградчанин чете лекции и раздава автографи в родния град на Конфуций


15 май 2019 10:05   3955 прочитаБлагоевградчанинът Димитър Владиков взе участие в международния семинар на тема “Преподавателската професия от Конфуций до днес”, който се проведе в провинция Шандонг, Китай.

Момчето от квартал Грамада в областния център изнесе лекция на тема за Nation branding, която е свързана с докторската му дисертация. В рамките на два дни семинарът премина в приятелска атмосфера, а в град Цюфу (родното място на Конфуций) участниците в семинара даваха автографи на местни ученици и се снимаха с бъдещите последователи на философа, който първи става популярен с преподавателските си умения в цял Китай.

Митко призна, че за първи път в живота си дава автографи, но сметя че ще бъде за последно. В проявата участваха учени от Сърбия, САЩ, Англия, Турция, Естония, Австралия, Бразилия, Португалия и много други страни. Организаторите представиха на участниците първото училище на Конфуций, на могилата, където е погребан, а след това и град Джинан, столица на провинцията.

Учението на Конфуций се основава на патерналистката концепция за държавата, където владетелят е pater familias „баща на семейството“. Конфуций приема, че държавата е едно голямо сплотено семейство. Членовете на държавата свързани един с друг така здраво и многостранно, както и членовете на семейството, където всичко се гради на уважението, предаността, доверието и отговорността на един към друг.

На основата на традицията той извежда и нормите на авторитета като основа на нормативността в държавата. Конфуций определя 5 вида отношения между хората:

между баща и син;
между мъж и жена;
между братя;
между различни семейства;
между владетеля и поданиците

Във всички тези отношения е налице подчинението на по- нископоставения към по-високопоставения.

Марти Иванов

Още за: Димитър Владиков  семинар  професия Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печатВашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.