Без страх от Бога! Бивш клисар в черквата в петричкото село Беласица застава пред съда, ограбил парите от свещи и дарения

15 юли 2020 14:41   6209 прочита


Районна прокуратура – Петрич е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Т. А., привлечен към наказателна отговорност за кражба от черква   

Шестдесет и осем годишният А. допреди няколко години работел като клисар в православен храм „Св. Пророк Илия“ в с. Беласица. Пенсионерът живеел в къща, намираща се в съседство с църквата. След напускане на службата мъжът не върнал единия от ключовете от входната врата на храма. 

В края на деня на 01. 12. 2019 г., свещеникът Б. М. констатирал, че в чекмеджето на дървения шкаф в църквата били оставени двеста лева – приход от продажба на свещи и дарения. Той заключил входната врата и напуснал. 

В късните часове същия ден свещенослужителят включил приложението на мобилния си телефон, което използвал за видеонаблюдение на храма. В сградата имало шест камери, монтирани на различни места, включително и на входа. Б. М. видял човек с качулка на главата да се качва по стълбите към черквата. Учуден от толкова късен посетител в православния храм, свещеникът веднага отишъл да провери на място. Не намерил никого – нито в църквата, нито около нея. Уверил се, че входната врата е заключена. 

При повторно преглеждане на видеозаписа му направило впечатление, че въпросното лице отключило вратата, за да влезе в храма и на излизане я заключило. Б. М. проверил чекмеджето, в което се съхранявали парите, и установил липсата им. Свещеникът веднага подал сигнал на телефон за спешни повиквания 112. 

По случая е започнало досъдебно производство, като в резултат на проведените действия по разследването авторът на престъпното деяние е бил разкрит – бившият клисар Т. А. 

Подсъдимият е признал на полицаите, че влизал в храма и посочил мястото, където укрил ключа – бивш комплекс „Рай“. Пред разследващия орган той е отрекъл да е взимал пари от там и твърдял, че посетил църквата, за да се помоли. 

Предстои делото да продължи в съда. 
 


Още за: клисар   черква   Беласица   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар