Байдън предложи на Путин да се срещнат в трета страна

14 април 2021 07:30   2597 прочита


  

Президентът на САЩ е предложил на Владимир Путин да се срещнат в следващите месеци в трета страна, за да обсъдят пълния спектър от въпроси в двустранните отношения. Това е станало в телефонен разговор на Джо Байдън с руския президент, за който първо съобщи Белият дом. 


По-късно съобщение се появи и на сайта на Кремъл, но там е казано само, че американският президент е предложил "да се разгледа възможността за провеждане в обозрима перспектива на лична среща на най-високо ниво". 


Също днес американското разузнаване разпространи публичната част от годишния с доклад а заплахите за националната сигурност, в който се казва, че Русия не търси директен конфликт със САЩ, а е настроена на прагматично сътрудничедство и се стреми да сключи с Вашингтон споразумение за взаимна ненамеса. 


Въпреки това и през 2021 г. Москва ще продължи да "прилага различни тактики за подроване на американското влияние, всяване на раздори в западния свят и отслабване на алиансите му". В близко бъдеще Русия остава най-серизоният противник на САЩ в оръжията за масово унищожение и е заплаха в киберпространството и космическата сфера. 


Що се отнася до телефонния разговор от Вашингтон казват, че Байдън "ясно е заявил, че САЩ ще бъдат твърди в защитата на националните си интереси, включително по въпроси като хакерски атаки и намеса в изборите. Отново е била заявена подкрепата за териториалната цялост на Украйна и Путин е бил призован да намали напрежението по границите на Украйна. 


"Президентът Байдън потвърди желанието си да изгражда стабилни и предсказуеми отношения с Русия", допълва съобщението от Белия дом. 


В руското съобщение се посочва, че разговорът е по инициатива на Байдън, който потвърдил поканата си към Путин за среща по въпросите на климата на най-високо ниво на 22-23 април. "При размяната на мнения по вътрешноукраинския проблем Владимир Путин изложи основания на минския "Комплекс от мерки" подход към политическо уреждане на кризата. " 


"САЩ са наш противник и правят всичк овъзможно да подронят позицията на Русия на световната сцена", заяви днес зам. -министърът на външните работи Сергей Рябков, цитиран от руски медии. Според "Ройтерс" подобен тон е сигнал, че Москва категорично ще брани това, което смята за собствена сфера на влияние. Дневник бг 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар