Атанас Камбитов: Културата отново ще бъде издигната на пиедестал!

20 октомври 2023 16:19   5334 прочита


По време на управлението ми като кмет на Община Благоевград културата бе издигната на пиедестал. През 2018 година проведохме над 500 културни събития - това казва почти всичко за отношението ни към културата. И сме готови, ако получим доверието на хората, да обърнем нова положителна страница в развитието на градската култура. Това каза независимият кандидат за кмет на община Благоевград – Атанас Камбитов. Съвсем в унисон с неговите думи снощи той получи признание от известната българска певица Мария Илиева, която изнесе концерт в зала „Яворов“.  

„Безкрайно много благодаря за уважението и вниманието на г-н Атанас Камбитов, благодаря Ви за разкошния букет цветя! Вие сте много голям приятел на културата и на българската музика. Вие направихте Благоевград дом на музиката на България! Г-н Камбитов, желая Ви успех! На добър час!“, тези думи на Мария Илиева вече казват абсолютно всичко за направеното от Атанас Камбитов като кмет в периода 2011-2019 година.      

Той е убеден, че спечелили местните избори, то най-доброто предстои за културата. Ще бъдат възстановени емблематичните музикални събития - Международен фестивал „Франкофоли“ и Годишни музикални награди на БГ Радио. Ще се организира и фестивал за авторска рок музика. Независимият кандидат-кмет е категоричен, че фестивалите в цял свят доказват, че подпомагат икономиката на градовете – пълнят се хотели, ресторанти, барове, нощни заведения, пазарува се от магазини и други търговски обекти. Градовете стават разпознаваеми и гостите оставят сериозни финансови средства в тях.  

Ще се облагородят, обновят и изградят нови културни пространства. Благоевград ще се превърне в европейски център на Арт фотографията. Ще се обособят и построят нови зали. Фонд „Култура“ ще осъществява диалога между местната власт, културните институти и неправителствените организации. А Община Благоевград ще оказва пълна подкрепа на културните институти и НПО-та. 

Другата голяма цел е всяко едно дете да бъде мотивирано да се занимава със спорт, изкуство или знание. Защото културата възпитава малчуганите, които се докосват до нея. 

„Затова тази политика на Община Благоевград бе приоритет по мое време. Няма нищо по-ценно и по-красиво от блясъка в детските очи и детските усмивки, когато децата са стъпили на най-високата стълбичка на даден фестивал, състезание, конкурс. Те са тези, които ще развиват културата в областния център на Пиринския край утрешния ден, тъй като ще са закърмени с любов към нея от малки. А заслугата за това ще е и на Община Благоевград“, твърди Атанас Камбитов. 

0 коментара