98 спирки в Благоевград  снабдени с гласова сигнализация за разписанието на автобусите.

19 септември 2023 07:06   13 коментара   13899 прочита


 

98 спирки в Благоевград вече са снабдени с информационни табла, които позволяват на жителите в реално време да следят разписанието и движението на автобусите. Съоръженията разполагат и с гласова сигнализация, а целта е да бъдат от полза и на хора в неравностойно положение.

Днес на официална церемония кметът Илко Стоянов откри новосъздадения Контролен център, в който ще се извършва наблюдение на движението на градския транспорт, а информацията ще се предава своевременно към участниците в движението и пътниците чрез новите табла.

Той благодари на екипа, положил сериозни усилия проектът да бъде спасен, а средствата за Община Благоевград да бъдат гарантирани въпреки множеството перипетии.

„Поставяме едно ново начало, което ще бъде от изключителна полза за жителите и гостите на Благоевград. Интегрираният градски транспорт е нещо, от което наистина имаме нужда, за да отправим поглед към бъдещето. Той ще помогне на хората да бъдат информирани по всяко време относно организацията и движението на автобусите. Освен това самата система дава възможност за прозрачност и контрол на процеса по превоз на пътници“, каза по време на откриването кметът Илко Стоянов.

По време на събитието бяха представени и новият уеб сайт - https://blgtraffic.bg/bg, съдържащ информация за обществения транспорт, както и новосъздаденото мобилно приложение, което до дни ще може да бъде изтеглено от Google Play или Аpp Store.

Внедряването на информационната система е малка част от политиката на Община Благоевград за подобряване качеството на предоставяните обществени услуги и условията за живот на своите граждани.

На събитието присъстваха още Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград и ръководител на проекта, Мария Петрова, заместник-кмет по икономика, финанси и европейски проекти, Мирослав Кюпов, управител на „Благоевград еко транспорт“ ЕООД, Борислав Горов, представител на фирмата разработчик, екипа по проекта и граждани.

Иновациите са разработени по проект „Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, чиято цел е повишаване качеството на живот на гражданите и намаляване на негативните въздействия върху околната среда чрез подобряване на условията и повишаване на привлекателността на масовия транспорт на територията на Благоевград.

Проектът е с бюджет от 5 634 666,22 лева, от които 4 369 247,45 лева са безвъзмездна финансова помощ и 1 265 418,77 лева са собствен принос на Община Благоевград. Продължителността на проекта е 48 месеца.

„Интегриран градски транспорт на град Благоевград”, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие съгласно сключен на 10 октомври 2019 г. Административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.008-0010-C01 между Община Благоевград и Министерството на регионалното развитие и благоустройството за реализирането на проект


Още от: Общество

Принтирай статия
13 коментара
19 Септември 2023 08:33 | Доналд Дък
Оценка:
14
 (
14
 гласа)

А основите отдолу ще бъдат ли бетонирани, или ще си останат така? Плочките са си натрупани отстрани. А и да попитам, преградното пано, на което пише “Р” за паркинг на Стамболийски дали ще го махнат скоро? С него спираха автомобилите, за да не карат по Стамболийски към концерта на Цеца. Или ще си остане там за другия концерт, както коледната украса гние по стълбовете?!? А на новият “легнал полицай” на Баучер ще има ли пешеходна пътека или не? Нищо не е нарисувано, а шофьорите си спират?!? А ще се асфалтира ли скоро при търговията или първо при Фоки? Или Дончо ще си прекара там и минерална вода в сградата? Нека стои разкопано, че после ще стане още по-зле. А от Ричи към закрития басейн кога? Или там Митко ще си го асфалтира?
Направо улиците заприличаха на тези в Украйна! Не ви е срам!


19 Септември 2023 09:48 | Българин
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Е Илко колко и да се снимаш няма да станеш кмет.
Сега като има табла тази дето се вози с кола "контрол по транспорта" какво ще я правиш пак ли ще я оставиш да си върши работа със служебната кола. Един ден я видях долу при монтаж не знам какво търсеше там


19 Септември 2023 10:55 | ОПОРА
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

ПРОВЕРИХ ОТ 14 ПОЛК ДО СТРУМСКО ВРЕМЕ 23 МИНУТИ ВСЕ ЕДНО ПЪТУВАМ ДО СОФИЯ ЖИВОТА ЩЕ МИ МИНЕ В РЕЙСА


19 Септември 2023 11:59 | Илко Стоянов
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

ке ме изберете нали ето табла ви сложих благоевград на лондон за вас направих


19 Септември 2023 12:05 | ици
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

няма лошо, малко по скъп ми се струва проекта, жалко че след изборите няма да работи от къде пари за подръжка


19 Септември 2023 15:13 | Джумалия
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

Камбата или Бриндо или някой платен се е разписал по форумите. Хиха може да е, тя беше заобиколена от такива платени, а после след два месеца пари нема


19 Септември 2023 17:42 | не хейтър
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Абе хубаво е това. На бялото не можем да кажем черно. Всеки модерен град има смарт система за следене на трафика.


19 Септември 2023 17:54 | Тодорова
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Ние от двойния гараж сме за Байкушо!!!!!
Че ги утепаме


19 Септември 2023 18:15 | Кьосето
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Един месец дупките на тези табла стояха открити за да дойде време за начало на кампанията. Смешен кмет, смешно гражданско общество.


19 Септември 2023 22:53 | Байкушев
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

илко ще те мачкам ееей - скъса ми нервите но накрая ще има Кекс


19 Септември 2023 23:00 | Румен Томов
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

ще ви турим и двамата по горе у дамаджаната, ем сте турлаци ем сте простаци... на къркане ви късам жартиерите бе ееей Илко го правя замесник да ми чете сутрин Струма вестник !!! КАЗАХ


20 Септември 2023 08:16 | Бейби
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Нищо не се разбира ...всеки ден минавам покрай спирките, но трябва да се подобри озвучаването!


20 Септември 2023 10:00 | !
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ekstra e!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар