55 955 четвъртокласници се явяват на малките матури  

29 май 2023 07:43   5082 прочита


 

55 955 четвъртокласници се очаква да се явят на национално външно оценяване по български език и литература - малките матури. 

Днес учениците ще решават писмен тест в рамките на 60 минути. За деца със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече. 


И тази година тестът по български език и литература включва диктовка, записана на аудиофайл, езикови задачи с избираем отговор, текст за четене с разбиране и тестови задачи към него, както и речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор. 

Изпитът по математика е утре, 30 май. Както и предишни години тестът е от 25 задачи, от които 18 с избираем отговор, 5 с кратък свободен отговор, една задача с разширен свободен отговор и една текстова задача с три подусловия. 

Изпитите започват в 10, 00 часа, а учениците трябва да са по местата си в залата не по-късно от 9, 45 ч. Пише се с химикалка с черен цвят, а на изпита по математика могат да се ползват линия, пергел и триъгълник. 

Оценките от националното външно оценяване в края на IV клас са в точки и се вписват в удостоверението за завършен начален етап на основно образование. Максималният брой точки на всеки изпит е 100. 

Резултатите ще бъдат обявени до 9 юни. 

нюз бг


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар