3 дни преди официалния старт на гроздобера в Кресненско 60% от реколтата вече е в бъчвите

29 септември 2011 00:02   3129 прочита

Макар че официално гроздоберът в община Кресна трябва да започне на 1 и 2 октомври, около 60 процента от лозята до вчера бяха обрани и гроздето вече е в бъчвите. Това касае най-вече лозята в Кресна, Долна Градешница, Сливница и Горна Брезница, докато за Стара Кресна и Ощава гроздоберът е обявен за 8 октомври. Причините да не се дочакат определените официално дни за гроздобера са, че много лозя са нападнати от птици, оси, пчели и други насекоми, както и страхът от кражби. Вече има и потърпевши като Георги Лазаров и Страхил Иванов.

Всеобщо е мнението на гроздопроизводителите, че сегашната реколта е чувствително по-слаба от предишните години и рядко се намират лозя, от които да се набере по 1 тон грозде от декар. Главната причина е продължилото близо 3 месеца засушаване, попречило за наедряване на гроздето, което е взело да повяхва или да се превръща в стафиди. От едно обаче са доволни лозарите - че гроздето почти от всички сортове е със захарни градуси от 21 до 24, което пък облекчава кесиите им, тъй като ще купуват по-малко захар за подсилване.

Общо в района се приема, че ще бъдат набрани малко над 1000 тона грозде, но в годините на кооперативното лозарство само в Долна Градешница са брани по толкова. Това село и сега се очертава като най-лозарското и само в него може да се намери грозде и за продажба от стопани, грижещи се за по 10-20 декара лозя, докато в другите села цялата реколта отива в бъчвите за домашно вино.


Още за: гроздобер   Кресна   кражби   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар