25 горски пожара за 2 месеца на територията на ЮЗДП

05 август 2016 15:23   3028 прочита


50 пожара са регистрирани на територията на Югозападното държавно предприятие от началото на годината до момента, като близо половината от тях са през юни и юли. Засегнати са 1120 декара горски територии. От тях 323 декара са иглолистни насаждения, 580 декара – широколистни, 16 дка – смесени и останалите – треви и храсти. Близо 98% от пожарите са предизвикани от човешка небрежност.

Въпреки, че броят на запалванията е по-голям в сравнение със същия период на миналата година, досега няма нанесени сериозни щети на горските масиви. Превенцията, добрата организация и своевременна намеса на екипите на ЮЗДП при локализиране и потушаване на пожарите в начален етап намаляват щетите, като не позволяват на огъня да навлезе в горите.

Само за последните няколко дни горските служители от териториалните поделения в Якоруда, Брезник, Дупница, Кюстендил, Радомир, Сливница, Благоевград, Костенец, Кресна, Белово, Петрич са реагирали на множество сигнали за запалвания основно в земеделски земи, постъпили на тел. 112.

В активния пожароопасен сезон Югозападното държавно предприятие, призовава гражданите за повишено внимание и отговорно отношение при боравене с огън и извършване на дейности на открито. Паленето на огън на по-малко от 100 метра от границите на горските територии е забранено. При констатиране на нарушения се налага глоба до 500 лв., а предвидената имуществена санкция е до 1000 лв. Законът за горите предвижда същото наказание и за нарушителите, които палят огън в горски територии извън определените зони от държавните горски и ловни стопанства.

В. Стефанов

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар