10-годишна традиция! Празникът на кестена събира стотици в с. Брежани днес!

19 октомври 2019 11:42   4792 прочита


Днес симитлийското село Брежани отбелязва за десета поредна година празника на кестена. Събитието започва по обяд на площада, където има построена широка сцена и предвидена богата музикална програма. Местните хора са подготвили дълга трапеза, за да се похвалят с плодородието на градините си и с усърдието на труда си. Най-сръчните домакини са запретнали ръкави и ще демонстрират готварските си умения и разнообразни ястия, приготвени с кестени. Голяма кулинарна изложба и празник с музика, песни и хора ще бележат днешният празничен ден в симитлийското село.

Гостите, дошли на празника, ще могат да вкусят различни рецепти с кестени, баници и пити, както и да почерпят знания от жените, които лично представят своите ястия. Настроението е приповдигнато, а вече мирише на вкусна скара и мезета. Точно на обяд, всички заедно ще седнат и споделят празника като едно малко сплотено общество.

На своеобразния пазар в Брежани могат да се закупят кестени и ябълки от различни сортове.

По повод празника в изложбената зала на селото ще бъдат подредени картини, посветени на гората и природните богатства, дело на едни от най-добрите художници в Югозапада.

Празникът се организира от Сдружение "Хора и традиции" с подкрепата на Община Симитли и Югозападно предприятие Благоевград. И тази година се очаква много хора да споделят празника на брежанския кестен.

П. Пенева


Още за: традиция   празник   кестен   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар