1,5 милиона повече събрани данъци и такси в Банско през 2015 година

20 април 2016 14:39   2881 прочита


Въпреки затруднените социално-икономически условия в страната, 1,5 милиона лева повишение в събираемостта отчита община Банско за 2015 г. в сравнение с предходната 2014 година. Увеличението идва основно от събраните средства от данък недвижими имоти и от туристическия данък, където ръстът е с 8 % на годишна база.

„На фона на сложната финансова картина в страната, община Банско успява не само да задържи, но и да повиши приходите си. Още повече, че нашата община е една от малкото, в които размерът на местните такси не е увеличаван. Така за 2015 година разчетите показват събрани 10, 8 милиона лева собствени приходи, което е с 1,5 лева повече от 2014 г.

Почти всички данъци и такси отчитат ръст, като това се дължи на наложената финансова дисциплина и стриктната работа на администрацията. Ето че дисциплината дава своите резултати и благодарение на това успяхме да направим реалистичен и балансиран бюджет за 2016 година. С него ще продължим да заделяме необходимите средства за образование, култура и социални дейности, както и за инвестиции в инфраструктурата и градската среда.

Отчетът на бюджета за 2015 г. вече е представен в Общинския съвет и предстои приемането му, но вече спокойно мога да кажа, че сме си свършили работата добре. Продължаваме с изграждането на II-я етап от пешеходната улица на занаятите „Гоце Делчев”, която се превръща в една от атракциите на курорта ни, кандидатстваме по различни мерки по европейските програми, където сме предвидили необходимите финансови ресурси за съфинансиране.

Тази година ще завършим и дейностите по подмяна на водопроводната и канализационна мрежа на Банско, вече сме започнали с реконструкцията на друга ключова улица – пешеходната улица „Пирин”. Вървят дейностите по изографисването на църквата „Св. Троица”, като предвиждаме да включим храмовия ансамбъл и Старинния квартал на Банско в един общ проект за рехабилитация на културно-историческите ни атракции ” - заяви кметът Георги Икономов по повод отчитането на общинския бюджет за изминалата година.

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар