22 септември 1908 г. - България е обявена за независима! 

22 септември 2022 06:45   5 коментара   3077 прочита


 
 

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. 

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. Обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г. Дълго време значимостта на това събитие от новата история не се оценява, но на тази дата през 1908 г. България - една от най-старите държави в Европа, отново се появява на световната карта след петвековно османско владичество. 

Условията за обявяване 

на Независимостта на младата българска държава в началото на ХХ век били изключително благоприятни: през лятото на 1908 г. младотурска революция в Османската империя завършва с успех за реформистите. Австро-Унгария - една от Великите сили наложили Берлинският договор, се готвела да анексира двете от провинциите на империята - Босна и Херцеговина - т. е. да го наруши. Затова и българският княз Фердинанд се обърнал директно към император Франц-Йосиф (срещат се във Виена) да съгласуват действията си. 

Изпълнение 

Междувременно, българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда "известни" икономически противоречия между Австро-Унгария и страната ни. Дори за кратко стресва Фердинанд, който се уплашва да обяви независимостта. Но правителството вече било решило това да стане на 22 септември 1908 г. в черквата “Св. 40 мъченици” в старата българска столица Велико Търново – символичен акт на продължение на Второто българско царство. Австро-Унгария обявява анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Два дни по-късно в черквата “Св. 40 мъченици” княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се хилядно множество. Провъзгласяването на независимостта не само е голям успех за българската дипломация, но и след него васалното княжество започва да се нарича царство България, а българският владетел вече се титулувал - цар. 

Международно признаване 

Деликатната ситуация, която настъпва след нарушаването на Берлинския договор e успешно разрешена. Първо била спечелена Британската империя, която поставя условието - да започнат преговори между българското правителство и Високата порта (Турция). Преговорите започват веднага и българската делегация е водена от Андрей Ляпчев. По време на тях, Високата порта иска България да плаща голям данък. В качеството си на министър-председател Малинов заявява, че независимост не се откупува, дори се стига до частична мобилизация на българската армия. 

Русия не желае военен конфликт на Балканите и се заема да посредничи в преговорите. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 г., в замяна на което Високата порта се отказва да иска обезщетение от България и признава независимостта й. Официално това става на 6 април 1909 г., след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за независима държава. 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
22 Септември 2022 10:02 | Само питам
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Какво общо имаме ние с този ден?


22 Септември 2022 10:39 | Стефанов
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Честит празник! От куртоазия. И до тук. Нататък - какво му е независимото на България днес? Властта - законите да са по европейски калъп, левчето вързано за еврото, скоро ще го бастисат хептен, всеки управник започва с " Нашите партньори така..., и ние така". Хората - кои зависим от банка, кой от началник... Абе въобще зависими отвсякъде. По-удачно би било да измислят "Ден на зависимостта". Ще е по отговарящ на действителността. Па като започнат манифестации - всеки зависим българин да изкаже болката си. Пък може да се пръкне и "Партия на зависимите". Кой знае?


22 Септември 2022 10:54 | Стефчо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Да, точно така, от нея нищо не зависи....


22 Септември 2022 22:26 | До Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Няма как да има "Ден на зависимостта"! Кога ще работим след като 365 дена ще са празник?


23 Септември 2022 20:02 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До "До Стефанов". Браво! Разбрали сте иронията.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар