Зловещо! Разкриха кога ще загине цялото човечество!

16 август 2017 11:26   6986 прочита


Мълчанието на Вселената говори за твърде голямото изоставане в развитието на човечеството. И то ще изчезне точно така, както и всички подобни на него други разумни същества, достигнали определени технически знания. Такъв неоптимистичен извод прави американският учен астрофизик Даниел Уитмир.

Преподавателят от университета в Арканзас настоява на версията си, че Земята е пригодена за разумен живот около милиард години и за това време човекообразните примати са имали възможността да се развият в технологична цивилизация, подобна на нашата, около 23 пъти. Но до сега няма никакви свидетелства за съществуването на други народи, които притежават сходни знания с тези на земяните.

"Преподавам астрономия 37 години. По-рано разказвах на студентите си, че по статистика би трябвало да сме най-тъпите пичове в галактиката. Защото развиваме високи технологии едва стотина години, като през това време другите цивилизации за това време биха могли да ни изпреварят с милиони, дори милиарди години", заявява ученият, цитиран от сайта phys.org.

Уитмир казва също, че вероятността за продължително съществуване на високоразвита култура е твърде малка, практически нереална. А това означава, че човечеството ще загине, достигайки определено ниво на цивилизация в технологиите, тъй като с всички свои достижения и открития ще влияе негативно на собствената си биосфера.

Ученият е изчислил и приблизителния срок за съществуването на цивилизация, подобна на земната. Според съставения от него график, базиран на сегашното развитие на технологиите, земляните ще живеят още от 200 до 500 години.

В интерес на истината, Уитмир не е краен песимист и дава надежда на своите събратя по разум. Ако ние сме все пак уникални, то трябва да изхвърлим рутината и да "пробием" напред - към нови знания. Само тогава човечеството ще може да живее на Земята толкова дълго, колкото поиска, съветва ученият.

Превод: ПИК

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар