Японското село, което от време на време се превръща във фонтан

06 май 2019 10:18   3301 прочита


Най-известната забележителност на японския град Мияма е Каябуки-но Сато – селото с тръстиковите покриви. Това традиционно селище е част от културното наследство на страната.

Следователно се полагат усилия, за да се съхранява. На помощ идват както законите, така и достъпните средства. Като резултат десетки хиляди туристи се стичат към Каябуки-но Сато – те искат да разгледат този музей под открито небе, но и да се насладят на струите вода, които напояват къщите.

Защо се прави това – разбираме в следващите редове.

Селото Каябуки-но Cато (Селото с тръстиковите покриви) е не само исторически паметник, но и своеобразен музей под открито небе. 38 от общо 50-те дървени къщи са с покриви от тръстика.

Много от тях са построени още в периода Едо (1603-1868), поради това селото през 1993 г. е признато за резерват на традиционната японска архитектура, съхранил първоначалния си външен вид.

Сега автентичната забележителност се посещава от много туристи всяка година. Сама по себе си тази практика застрашава паметника на архитектурата. Например трябва да се отчете фактът, че къщите са построени от леснозапалими материали. Един пожар за минути може да обгърне цялото село.

Същевременно природните катаклизми не са по-малка заплаха. Горски пожари за същите броени минути може да погубят колоритното село, което и на практика почти се случи през 2000 г.

Благодарение на бързите действия на властите, щетите върху музея под открито небе не бяха мащабни. При други обстоятелства обаче днес можехме да говорим за едно загубено богатство на японската култура.

С цел избягване на непредвидени ситуации властите решиха да инсталират ефективна система за напояване, която при най-малка заплаха от възпламеняване, стартира 62 пръскачки. Създава се уникална водна завеса.

Най-интересното е, че тази система е абсолютно незабележима, докато не бъде стартирана. Замаскирана е майсторски в кладенци, които са неизменна част от селския бит./ profit.bg/


Още за: село   фонтан   покриви   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар