Взимате кола "нов вснос" - как да разберете истинската ѝ възраст

29 ноември 2020 13:18   6433 прочита


Коя година е произведен автомобилът, който се каните да купите? Обикновено лесен отговор на този въпрос дават документите на колата. Но не са чак такава рядкост и измамите, особено при т. нар. "нов внос". Ето пет лесни начина да разберете от пръв поглед годината на производство.

VIN номерът

Този 17-цифров код, който обикновено се намира долу на предното стъкло и под капака, е нещо като ЕГН на автомобила. В него е закодирана цялата информация за датата и мястото на производство, за оригиналното оборудване и така нататък. Освен това този номер може да се използва като опознавателен, за да проверите историята на колата в единните системи на производителите - това ще ви даде информация за пробега и за извършваните ремонти, поне в официалните сервизи. Повечето вносители на отделните марки в България ще ви направят такава проверка безплатно, а ако ви откажат, има множество онлайн приложения (вече платени), които вършат същото.
VIN идентификацията се появява в САЩ още през 50-те години, но от 1981 е уеднаквена в международен стандарт.

Как се разчита VIN номер

Не е нужно обаче да проверявате в бази данни, за да разберете годината и мястото на производство по VIN-а.
Първите три символа в него са указание за производителя, като първият посочва страната. Цифрите от 1 до 9 указват страните от двете Америки и Океания (САЩ е 1, 4 или 5). Буквите от А до H са за африкански страни, от J до R - за азиатски (J е Япония), а от S до Z - за Европа (Германия е W, а България, в случай че се чудите, XA или XE).

Стъклата

По регламент и тяхната година на производство се обозначава от производителя: най-отдолу на обичайния код има ред от точки, чертички и една или две цифри, които именно показват месеца и годината на изработка. Разбира се, това не е напълно надежден начин да разберете годината на производство на самия автомобил. Случва се в коли, сглобени примерно в началото на 2011, да се монтират стъкла производство 2010. И, естествено, случва се стъклата да се подменят. Но едно такова разминаване между възрастта на стъклата и колата може да означава и по-сериозна авария в миналото. Тогава вече проверката на историята по VIN кода е препоръчителна.

Коланите

На етикетчето на предпазните колани винаги се изписва датата на производство, по изисквания за безопасност. При това се изписва не със сложни кодове, а като нормална дата - само че започва с годината и завършва с деня. Коланите са нещо, което твърде рядко се подменя в автомобила.

Стойките на амортисьорите

Те също задължително носят датата на производство, щампована в метала. Някои производители я показват директно, други я изразяват чрез нещо като дроб - числителят в нея е поредният ден от годината, в който е произведен компонентът, а знаменателят е самата година.

Под капака

Много от детайлите в двигателния отсек носят дата на производство. Не разчитайте на тях за определяне на възрастта на автомобила, защото те нерядко се подменят. Но разминаването между датите ще ви даде информация на какви ремонти е бил подлаган автомобилът.

Източник: automedia,glas.bg


Още за: кола   внос   продажба   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар