Въртят ли се далавери с COVID-19? Проф. Петров оптимист за човешката популация 

06 юли 2020 08:45   3983 прочита


 

Има случаи при които в смъртните актове на починали пациенти се вписа, че COVID-19 е причината за фаталния край, но те не са масова практика и са в Германия и САЩ, а за България не знам. Това каза проф. Иво Петров в „Здравей, България“ по Нова телевизия, след като водещият Виктор Николаев изтъкна, че близките на покойници са получавали предложение от лекари да бъдат подпомогнати финансово. 

Мога ли да получа 1000 лева, ако впиша, че човека е починал от коронавирус, попита водещият, а професорът отговори, че всяка спекулация трябва да бъде осъждана и наказвана. 

„Това са неща, които са доказуеми. Трудно е да се фалшифицират документите, тъй като може да се видят резултатите от лабораториите“, обясни медикът. 


Всички се направихме на епидемиолози без да разбираме от това и се стигна до усложнение на ситуацията, добави той. 

Според него управляващите в Хърватия спечелиха изборите заради мерките, които взеха срещу коронавируса. 

Пандемията от COVID-19 носи гласове, прекъсна го Николаев. 

„Не можем да останем оазис. Ние сме част от света. Инфекцията се развива на клистъри, защото някъде спазват мерките, а другаде – не“, изтъкна проф. Петров. 

„Трябва да пазим останалите, за да пазим и себе си. Аз съм против затварянето на хората. Трябва да се действа според ситуацията. Няма специфично лечение, може и да не бъде открито“, добави той. 

Според него е абсурдно лекар да откаже помощ на човек в нужда. Когато се спазват всички мерки, колегата, който лекува болни от коронавирус, дори не се смята за контактен, заяви професорът. 

Няма драматично повишаване на смъртността, нито на хората с усложнения, добави той. 

50% от нас са неподатливи на вируса, подчерта Иво Петров. 

„Популацията на прилепите загинала ли е? Не е. Човешката също ще оцелее. Не вирусът е агресивен, а нашата имунна система така реагира. Ние много повече ще знаем за COVID-19 след година“, добави той. 

„Вирусът няма полза да ни убива, тъй като колкото повече смъртни случаи има, толкова повече намалява възможността за разпространение“, каза още той. Флагман.бг 
 
 

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар