Всичко, което трябва да знаем за Остеопатията и ползите от нея!

11 юни 2024 15:02   1547 прочита


 

Какво е остеопатия?

 

Остеопатията е метод за диагностика и лечение, който разглежда човешкото тяло като единна система, в която структурните и функционалните аспекти са тясно свързани. Терапевтичното въздействие се основава на идеята, че човешкият организъм има естествена способност за самолечение и саморегулация. Остеопатията идентифицира и коригира дисбаланси и дисфункции в структурите и функциите на тялото, които са основна причина за възникване на заболяванията, и съдейства на тялото за възстановяване на хомеостазата на всички органи и системи. 

Практикуването на остеопатия изисква задълбочени познания по анатомия и физиология на човешкото тяло. Нейн основател е д-р Андрю Стил, който през 1874 година създава първия Остеопатичен колеж в град Кирксвил, Мисури, САЩ.  Той дефинира основните принципи на остеопатичното лечение, като нарича новосъздадения метод „остеопатия“ – от гръцката дума „osteon“, означаваща “кост”, и „patheia“ – страдание или чувство. Според д-р Стил болестите се появяват, когато механизмите за самолечение не функционират адекватно и не успяват да се справят с бактерии, възпаление, патогени и метаболитни отпадъци. Именно поради тази причина остеопатията се фокусира върху правилната работа на всички системи в тялото, с акцент на кръвоносната, лимфната и нервната, които са ключови за оптималната метаболитна функция.

 

В момента остеопатията е призната от Световната Здравна Организация като форма на алтернативна медицина.

 

Основни принципи на остеопатията:

 

Холистичен подход. Остеопатията разглежда тялото като единно цяло, а не като сбор от системи. Тя приема, че структурните и функционалните промени в една област или система могат да се отразят в други части на тялото. Следователно остеопатите използват цялостен подход към диагностиката и лечението, като вземат предвид целия контекст на здравето на пациента.

Единство на скелетно-мускулна, нервна и психическа система. Остеопатията определя болестта не като поражение на един орган или система, а като дисфункция на целият организъм, предизвикана от дисбаланс в една от трите системи.

Потенциал за самоизцеление. Остеопатията вярва, че тялото притежава вътрешни механизми за самолечение, възстановяване и поддържане на здравето. Чрез манипулации и методи за стимулиране на тези механизми, остеопатите се стремят да подпомогнат тези естествени процеси.

Взаимовръзка между телесно, ментално и духовно. Когато се търсят причини за болестта и изцеление от нея, е важно да се вземат под внимание всички аспекти на човешкото същество.

Тези принципи стоят в основата на остеопатичната практика и се използват от остеопатите за диагностика, лечение и предотвратяване на различни болестни състояния. 

Освен лечението на проявили се вече болести, остеопатите се фокусират и на предотвратяването на бъдещи здравни проблеми чрез насърчаване на здравословен начин на живот и коригиране на неравновесията в тялото, преди те да увредят здравето и да проявят симптоматика.


 

Какво представлява остеопатичната терапия?


 

Остеопатичната терапия включва различни техники и похвати. 

Манипулации. Те представлават леки и нежни притискащи или въртящи движения, които благоприятстват нормалната функция на ставите, мускулите и меките тъкани. 

Мануална мускулна терапия. Това е техника, при която остеопатът използва дълбоки масажни техники, за да релаксира напрегнати мускули и да подпомогне регулирането на тонуса им.

 

Упражнения и рехабилитация. Остеопатите често препоръчват специфични упражнения и рехабилитационни програми, които да подпомогнат възстановяването от травми, заболявания или хронични състояния. Те обикновено са насочени към подобряване на силата, гъвкавостта, баланса и координацията.

 

Манипулации на меките тъкани. Тези техники включват прилагане на леки притискащи движения върху меките тъкани, за да се намали напрежението и да се подобри кръвоснабдяването.

 

Съвети за здравословен начин на живот. Остеопатите често предоставят съвети за подобряване на начина на живот, препоръки за хранене и стратегии за управление на стреса.

 

Остеопатия София се персонализира спрямо индивидуалните нужди на пациента и може да се използва както за лечение на конкретни болести и състояния, така и за подпомагане на общото здраве и за превенция на заболявания.


 

Какви са ползите от остеопатията за човешкото здраве?

 

Облекчаване на болката в мускулите, ставите и тъканите. Чрез манипулации, масажи и други техники, остеопатията подпомага релаксацията на мускулатурата и възстановява нормалната функция на ставите, което води до облекчаване на болката.

 

Подобряване на гъвкавостта и двигателната способност. Остеопатичната терапия може да спомогне за подобряване на гъвкавостта, равновесието и координацията и за възстановяване на нормалния обхват на движение и функционирането на ставите и мускулите.


 

Стимулиране на имунитета. Някои изследвания показват, че остеопатичната терапия може да има положителен ефект върху имунната система, като провокира по-ефективен имунен отговор срещу инфекции и болести.

 

Положително влияние върху хормоналната баланс и ендокринната функция. Чрез стимулиране на нервния и ендокринния контрол върху различни органи и тъкани в тялото.

 

Подобряване на сърдечно-съдовата функция. Има доказателства, че остеопатичната терапия може да помогне за подобряване на кръвообращението и сърдечно-съдовата функция чрез подпомагане на регулацията на кръвното налягане и микроциркулацията.

 

Антистрес терапия. Остеопатичната терапия намалява стреса и напрежението. 

Подпомагане на психичното здраве, защото води до повишаване на чувството за благополучие, увереност и усещане за удовлетвореност от живота.


 

Профилактика на заболявания. Което може би е най-голямото й предимство. Редовната остеопатична терапия може да помогне за поддържане на оптималното функциониране на тялото чрез коригиране на дисбалансите и неравновесията в структури, тъкани, органи и процеси.

Подобрява качеството на живот. Остеопатичната терапия може да допринесе за по-добро физическо и емоционално благополучие, като помага на пациентите да се справят с болка, стреса и други негативни външни и вътрешни фактори.


 

Има ли остеопатията противопоказания?

 

Въпреки че, остеопатията се смята за безопасна и неинвазивна форма на терапия, като всяка процедура, тя има противопоказания. 

 

Противопоказания:

 

Сериозни заболявания.  На хора със сериозни медицински проблеми, като ставни инфекции, рак, тежки сърдечно-съдови заболявания или кръвоизливи не се препоръчва остеопатия.

 

Травми и наранявания. В случай на  пресни травми, като например костни счупвания, засягане на меките тъкани или спуквания, остеопатичната терапия е противопоказна. 

 

Инфекции и възпалителни състояния. В случаи, когато има активни инфекции или възпалителни процеси в тялото, остеопатичната терапия не се препоръчва или следва да се практикува с особено внимание.  


 

Има ли рискове при използването на остеопатични техники?

 

Остеопатичните техники обикновено се смятат за напълно безопасни, но както при всички терапевтични методи, са възможни потенциални рискове. Затова е важно към нея, както към всяка друга терапия, да се подходи информирано. Сериозните усложнения при остеопатичната терапия са изключително редки.


 

Възможни странични ефекти:

 

  • Дискомфорт. Рядко, но е възможно да се появят болка или дискомфорт по време на изпълнение на някои терапевтични техники. След остеопатична терапия, някои пациенти могат да изпитат слаби болки, главоболие или умора. Тези симптоми обикновено са краткотрайни и бързопреходни.

  • Временно засилване на симптомите. В редки случаи, преди да започне да се усеща подобрение, някои пациенти може временно да изпитат засилване на симптомите. Това е естествена реакцията на тялото към манипулациите или е следствие от освобождаването на натрупани токсини и напрежение.

  • Много рядко могат да възникнат наранявания на меките тъкани, натъртвания или болка в местата на третиране. 

  • Изключително рядко, но са възможни наранявания на нерви, дегенерация на дискове, оток и кръвоизлив.

  • В много редки случаи някои техники могат да предизвикат сърдечно-съдови проблеми, особено при пациенти с предшестващи състояния.

Въпреки тези потенциални рискове, остеопатията продължава да бъде популярен и широко използван подход за лечението на различни заболявания. Затова е препоръчително да се консултирате с квалифициран остеопат, за да обсъдите вашата медицинска история и потенциалните рискове преди започване на лечение.

Бъдете информирани и останете здрави!


 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар