Всички се страхуват от нея, но никой не знае как да я предотврати... Изневярата!

07 февруари 2019 10:04   11477 прочита


Психолози от Университета на Флорида са подходили научно към неверността и са обобщили изследванията си - вижте ги!

Зад понятието „изневяра“ стоят десетки митове, като някои от тях са опасни за любовните ни връзки. Например мнението, че всички поголовно изневеряват (а значи „и аз мога“), или пък разпространеното вярване, че кратките забежки укрепват брака. Но какво знаем всъщност за изневярата?

Всички се страхуват от нея, много от нас са се сблъсквали с нея и никой не знае как да я предотврати. Психолозите от Университета на Флорида - Франк Финч и Рос Мей, са подходили научно към неверността и са обобщили изследванията си по тази тема. Установили са, че:

1. Първата година също е рискова

По време на първата година от брака 2-4% от женените си намират любовници. В продължение на целия съвместен брачен живот съпрузите си изневеряват в 20-25 % от двойките.

2. Служебен романс

85% от изневерите стават с колеги или на работното място.

3. Лятото е по-особено

Също като сексуалното поведение, изневерите се влияят от сезоните. В частност те се случват най-често през лятото, защото тогава хората повече пътуват, а почивката далеч от партньора им дава възможност да се отдадат на тайни романси. „Каквото е станало на курорта, си остава там“, е разпространено оправдание.

4. През последните години зачестиха катастрофално

През периода от 1991 до 2006 г. изневерите са зачестили катастрофално, особено сред мъжете на възраст над 65 години. Психолозите обясняват това с появата на пазара на медикаменти за лечение на еректилна дисфункция.

5. Женските изневери по-често водят до развод

Жените са започнали да изневеряват много по-често, отколкото преди 10-20 години. Във възрастовата категория под 45 години днес процентът на изневерите е приблизително еднакъв и при двата пола. Жените обикновено са емоционално привързани към любовника, което води до развод по-често от еднократните забежки при женените мъже.

6. Крушата не пада по-далече от дървото

Децата, израснали в семейства, в които родителите са изневерявали, на зряла възраст два пъти по-често си намират любовници.

7. Трудова заетост

Изневери по-често се случват в двойки, в които единият партньор работи, а другият не.

Има и още един факт – професорът по психология от Университет Браун, автор на книгата „Тайните на щастливия съпруг“ - Скот Халцман, е сигурен, че повечето изневеряващи изпитват чувство за вина и дълбоко в душата си мечтаят да бъдат разкрити. „Хората могат да се стремят подсъзнателно към това партньорът да ги „хване“, пише woman.bg. Следи от червило по яката, отворени имейли на семейния компютър – уликите се намират лесно“, казва Халцман. „Често това е зов за помощ. Много от изневеряващите искат някой да разкрие неверността им, за да могат да спрат, но не знаят как да го направят.“trafficnews.bg

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар