Всеки иска къща за 1 евро в Италия, но какво се случва след покупката

27 септември 2023 07:09   6041 прочита


 

 Когато италианските села започнаха да разпродават къщи на цената на чаша кафе преди няколко години, повечето чужденци приемаха това като забавен лов на имоти.

Но за някои покупката на стар дом се оказва не просто игра на изгодни сделки, а пълна промяна в живота, пише CNN.

 

През 2021 г. Джефри Пфеферъл купува две изоставени къщи в сицилианския град Мусомели. Единият имот струва точно едно евро, а другият е "премиум" – готов за обитаване дом, който се нуждае само от леки поправки.

Пфеферъл – пенсионер от Южна Калифорния и партньорът му Леън Макнот, никога не са си представяли как покупките могат да променят живота им.

"Това ни даде възможност да се вгледаме по-внимателно в живота си и установихме, че всичко онова, което ценим, е в изобилие в Мусомели", казва Пфеферъл. "Това е място, което предлага високо качество на живот, а хората са по-важни от парите. Заобиколени сме от общност, която ни показва изключителна загриженост и доброта. Това е място, което ни научи, че времето е най-ценното ни, предназначено е за пълноценен живот с тези, които обичаме и за които ни е грижа."

През 2019 г., когато двойката прочита статия в CNN за изгодни имоти за продажба в Мусомели, първоначално смята, че това е твърде хубаво, за да е истина, и дори допуска, че може да е измама. Въпреки опасенията си, те решават да разгледат.  

Пандемията обаче обърква плановете им, принуждавайки ги да изчакат. "През юли 2021 г. най-сетне отидохме. Казахме си, че в най-лошия случай ще си направим ваканция, ако се окаже, че това е измама", разказва Пфеферъл.

Да стигнат до Мусомели обаче никак не е лесно.

"Наистина се борихме от самото начало и това промени всичко в живота ни. На летището в Рим изпаднах в паника, когато изпуснахме полета до Палермо – за щастие успяхме да хванем друг самолет по-късно същия ден", допълва американецът.

След като пристигат в Мусомели, те има късмета да получат частна обиколка на наличните имоти, тъй като други потенциални чуждестранни купувачи са отменили пътуването си поради пандемията.

В крайна сметка, решават да купят жилище "до ключ", което изисква минимална промяна, за по-малко от 30 000 евро. След това, разхождайки се по криволичещите калдъръмени улички на Мусомели и изкачвайки се по каменни стъпала, минават покрай привлекателна къща за 1 евро в близост до тази, която вече са купили. Тя дори  разполаг с гараж – рядка находка в стария център на града.

Така че, бързо купуват и нея.

"Местните хора ни спираха на улицата и ни питаха: "Защо Мусомели? Порази ни това, че всички бяха невероятно мили", разказва собственикът. Като пенсиониран бивш мениджър в развлекателната индустрия, той признава, че "не може да си купи време и иска да изживее мечтата си сега".

Основният им имот, който купуват първи, е на четири етажа, напълно обзаведен: антични мебели, стъклени полилеи, чинии и дори одеяла са останали от предишните собственици. Преустройват двете спални в три по-малки и изпипват детайли в кухнята.

Домът за едно евро е по-малък, но също е на четири етажа. Купуват го, без да са стъпвали вътре. "Архитектът ни каза, че е като празно платно за художник. Електрическата инсталация е наред, водопроводът е направен. След като бъде напълно ремонтирана, ще може да се живее в нея."

Въпреки че разходите за ремонта са значителни, да се контролира всичко от хиляди километри разстояние в САЩ е не по-малко предизвикателство: "Наехме архитект и изпълнител, но чатът по WhatsApp е труден, а часовата разлика между Сицилия и Южна Калифорния го усложнява.", допълва собственикът.

Италианският стил на работа е приятна изненада.

"Всичко е по-бавно в сравнение с времето в САЩ. Не очаквайте ремонт за една нощ, той отнема повече време, но ако нещо наистина не работи и е от решаващо значение като например отоплението, тогава местните са супербързи", казва Пфеферъл.

Той си спомня една студена нощ, в която прозорците на основната къща не се затваряли добре. Обадил се на агента по недвижими имоти, който два дни по-късно изпратил екип от седем местни жители, за да ги поправят.

"Това са хората, общността: Ако някой има нужда от помощ, те са там. Не мога да повярвам", удивен е американецът. "В Америка съседите също си помагат, но в Мусомели се грижат по друг начин за другите - както е било в миналото.", допълва той.

Въпреки че са купили къщите си по-скоро заради жителите, отколкото заради местоположението, той признава, че панорамата от кухнята на последния етаж към полята и хълмовете, е "гледка за милион долара".

В бъдеще двойката планира да се премести за постоянно в Мусомели, като кандидатства за виза за пребиваване, която изисква определен размер на пасивния доход и не позволява работа.

Затова засега ще изчакат, преди да вземат каквото и да е решение. Що се отнася до документите, агенцията за недвижими имоти на Мусомели винаги е в готовност да им помогне в решаването на проблемите.


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар