Внимавайте с бакшишите в тези страни, може да ..

06 юли 2020 08:53   2804 прочита


Ако отидете неподготвени, даването на бакшиш може да се окаже неудобно изживяване. 

Независимо дали сте в такси, ресторант или хотел, може да се очаква да оставите допълнителни пари за получената услуга. От друга страна, в някои страни бакшишът може да предизвика неприятна реакция. 

Ето защо, преди да пътувате, винаги бъдете информирани за правилата за оставяне на бакшиши, а днес споделяме с вас няколко насоки за някои дестинации. 


САЩ 

Паричните средства в Съединените щати продължават да се използват широко, отчасти заради лекотата на оставяне на бакшиши. 

В коя държава живеят монголци мюсюлмани? Защо имат проблеми със съседите? 


 
Персоналът в кафенета, барове и ресторанти тук наистина изкарва прехраната си от бакшиши, затова винаги имайте в себе си банкноти от $ 1, 5 до $ 10 в портфейла. Подразбира се е, че ще оставите на сервитьора 15% от стойността на сметката и дори 20% в луксозните ресторанти. Таксиметровите шофьори очакват 15 процента за услугата, или 20 процента, ако ви помогнат с багажа. В хотели, където заплатите са мизерни, трябва да оставите един долар за почистващия персонал. 


Япония 

Ако сте против културата на паричните награди и бакшиши, Япония е мястото за вас. В повечето ресторанти в тази страна ще платите сметката на главния касов апарат, а не на сервитьора. Оставянето на бакшиш дори може да се счита за обидно. Единственият случай, в който оставянето на бакшиш може да се счита за приемливо, е на екскурзовода. Обаче не трябва да слагате пари в ръцете му, защото това се смята за обидно. Вместо това опаковайте парите си в хубав плик, но не повече от 10 процента от стойността на тура. След това дискретно, с поклон можете да го предадете на вашия водач. 


Южна Африка 

Ако бакшишът не е изчислен в сметката, обичаят е да оставите между 10 и 15 процента от стойността й. Докато паркирате, често хората в униформи (или неформални помощници) ще ви насочат към първото безплатно място за паркиране. Добра идея е да наградите тези „пазачи“ с 5-10 долара, когато се върнете в колата. На бензиностанциите трябва да оставите същото количество на служителите, които пълнят гориво вместо вас. 


Дубай 

Ако сте в ресторант или кафене, които не са част от хотела ви, във вашата сметка е включен бакшиш, това е пряко нарушение на закона (същото важи и за Абу Даби). Тази практика беше забранена преди повече от 10 години, тъй като не е в съответствие със защитата на потребителите. Бакшиш не се очаква, но сервитьорите и таксиметровите шофьори ще ви благодарят, ако го получат. По време на Рамадан обикновено се дават повече бакшиши. През този период небрежността на сервитьорите и лошото обслужване са по-голями, като се има предвид, че хората работят по цял ден на гладно, без храна и вода. 


Австралия 

Поради високите заплати в хотелиерството и ресторантьорството, както и факта, че „таксата за обслужване“ вече е включена в сметката в ресторанти и кафенета, повечето австралийци не оставят бакшиши често. Затова и не е нужно да правите това, освен ако не искате да покажете, че сте изключително доволни от услугата. Бакшиш в Австралия не е задължение, а награда. Във всеки случай сервитьорите с удоволствие ще приемат бакшиша. Положението е различно с туристическите водачи и тук се очаква бакшиш. 


Тайланд 

В тази страна не се очаква бакшиш, когато купувате храна и напитки от уличните сергии. В кафенета и ресторанти обаче трябва да оставите малко пари. В Банкок таксиметровите шофьори често шофират без таксиметров апарат и в този случай винаги попитайте за цената, преди да се качите. Ако седнете в такси с апарат, тогава по време на плащането можете да закръглите сумата. 


Малдиви 

Въпреки че Малдивите имат собствена валута, обикновено бакшишите се оставят в долари. Ако имате 10-процентен бакшиш в сметката си в ресторанта на хотела, не забравяйте да оставите тази сума в брой. Ако плащате с карта, почти сигурно е, че парите няма да стигнат до сервитьора. Тъй като хотелите са изолирани, построени на малки необитаеми острови, работниците в хотела често са разделени от семействата си с месеци и обикновено получават много ниски заплати. Всеки бакшиш ще означава нещо за тях. 

 

Чехия 

Културата на давенето на бакшиш е в преход в Чехия, особено в Прага. Традицията за закръгляне на сметката, която е най-близка до 10 куни, става все по-рядка. Благодарение на големия приток на туристи от запад, практиката да се оставя бакшиш на стойност 10% от сумата на сметката става все по-популярна. Заслужава да се спомене, че работата на сервитьорите е една от най-ниско платените в Чехия. Като се има предвид, че печелят средно около 5 евро на час, сервитьорите ще приемат бакшиша с благодарност. 

блиц.бг

0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар