Внимание, радиация! Градове, в които просто не трябва да стъпвате

30 август 2019 09:43   4477 прочита


На земното кълбо има места, където радиационният фон е повишен. Затова и туристите би трябвало да стоят колкото се може по-далече от подобни аномални зони. Радиацията там може да навреди на здравето ви и дори да доведе до летален изход.

Съществуват градове, в които са се случвали страшни аварии и именно те са най-опасните.

Ню-Мексико

Там е разположена знаменитата фабрика за уран. по време на аварията през 1979 година в река Пуерко е изхвърлено огромно количество радиоактивни отпадъци.

Радиационният фон се повишил със седем пъти над нормалното, загинали всички растения и риби.

Сомалия

Бреговете на Сомалия са използвани в миналото от страни като Италия или Швейцария като място за изхвърляне на радиоактивни отпадъци. Това става, когато в републиката цари нестабилност.

Заради безконтролното изхвърляне потърпевши са много хора. Немалко количество от радиоактивните отпадъци попада и във водата.

Фукушима

През 2011 година във Фукушима, Япония, се стига до опасна авария в атомната електроцентрала. Зоната около нея се превръща в пустиня, евакуирани са над 160 хиляди души.

Сега мястото се смята за зона, където не се допускат хора заради опасностните нива на радиация.

Чернобил

Това е най-известната трагедия с ядрена централа. Тя се разиграва в Украйна през 1986 година.

Взривът засяга и други държави, а радиацията оказва влияние върху здравето на хиляди хора и до днес. По официални данни тогава умират едва 56 души, но се смята, че броят им е много по-голям.

Семипалатинск

По времето на СССР на полигона в Семипалатинск са се провеждали изпитания на ядрено оръжие. В резултат на това полигонът е ред най-опасните места на света.

Хората, които са живели в близост на Семипалатинск са получили различни заболявания, някои от които - смъртоносни. /pochivka.blitz.bg


Още за: туристи   зони   изход   Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар